Niet pas na 2030 zoals het plan was, maar al daarvoor zou de Achtersluispolder in Zaandam een woongebied moeten worden.
Daar zou plaats zijn voor 8 à 9.000 woningen om tegemoet te komen de woonbehoefte van de Metropoolregio Amsterdam.
De Metropoolregio onderzoekt of er voor 2030 zo’n 220.000 woningen in de regio gebouwd kunnen worden – dat is fors hoger dan de geplande 175.000 waar tot dusver vanuit werd gegaan.
Vijf locaties zijn daarbij in beeld, naast de Achtersluispolder zijn dat Almere Pampus, Haven-Stad en Amsterdam Zuidoost/Duivendrecht (Amsterdam) en Hoofddorp Centrum/Haarlemmermeer West.
Het is vooral de ‘overloop’ uit Amsterdam die in de Achtersluispolder moet worden opgevangen:
“Voor Zaanstad zal de dynamiek van transformatie van industriegebieden naar productieve woonwerkgebieden in dit decennium op stoom moeten komen om een aantrekkelijk alternatief te zijn voor de overloop vanuit Amsterdam.”
Geen metro
Voor Zaanstad zou de ‘mogelijk versnelde ontwikkeling van de Achtersluispolder’ een de aanleg van een HOV-verbinding ZaanIJ inhouden. Die Hoogwaardige Openbaar Vervoer-oplossing voor Zaanstad is overigens geen metro maar een busverbinding. Het doortrekken van de metrolijn naar de nieuwe wijk Haven-Stad (Amsterdam Noord) komt wel in de plannen voor.
Volgens het rapport ‘Metropool van grote klasse met menselijke maat‘ moeten vooral ‘rijk en regio’ zich inspannen om de plannen concreet te maken.
Illustratie: wonen in de Achtersluispolder, impressie uit 2019.
De plannen gaan over de Achtersluispolder, niet over het Vijfhoekpark, dat is gewoon een heel ander gebied. Stemmingmakerij zonder enige onderbouwing dus.
Vijfhoekpark verdwijnt, wedden?
Allemaal leuk en aardig maar waar gaan ze alle bedrijven dan heen verplaatsen er is nu al geen beschikbare ruimte voor de industrie
We bouwen alleen voor mensen buiten de Zaanstreek,ik hoop dat de bedrijven hun feto uitspreken net als met het hembrug terrein.Zaanstad heeft een nieuwe stads ontwikkelaar die wil het plein de Burcht volbouwen nog even dan staat er een windturbine op mijn erf.Het wordt steeds gekker.
Dat heb je goed gezien Ger Docter, Zaanstad wordt beetje bij beetje vervangen (ik heb er ook een ander woord voor) door Amsterdam. Geef ze nog ff de tijd[....]
Vraag me toch af of die 500 meter vanaf de (olie)opslagtanks niet een beetje te weinig is. Kan me niet voorstellen dat de risicozones van de bedrijven daar zo klein zijn..
Hopelijk méér sociale huurwoningen plaatsen, de vraag is erg groot. Er zijn teveel koopwoningen
Nee hoor, je praat geen onzin,.. laat de huizen dan ook bewonen door Zaankanters ., maar ik vermoed dat de industrie langs het kanaal zijn veto uitspreekt. enzowel dat het voor de welgestelden gaat worden.
Ah, komen dáár dan die betaalbare sociale huur- en koopwoningen die zo hard nodig zijn in deze regio? Of worden het weer van die 'je-moet-er-de-rest-van-je-leven-voor-krom-liggen'-woningen die vaak ook nog veel te klein zijn om een normaal gezin te kunnen huisvesten?
Tijd voor de politiek om hun sociale (huur) gezicht te laten zien.
Of praat ik poep nu?
Haha, een busverbinding hoogwaardig openbaar vervoer noemen, hoe verzinnen ze het.
Dan moet Amsterdam wel "nee" zeggen tegen de windturbines in de NoorderIJplas anders wil niemand daar wonen.
Industrie in de Achtersluispolder zal dan moeten wijken. Maar, hoe zit het met de industrie aan de zuidkant van het kanaal? In welke mate kan dat een bedreiging vormen voor de nieuwe woonwijken aan de noordkant? ‘Als daar de boel ontploft ligt een deel van Zaanstad Zuid in de as’, is wel eens gezegd. Sollen met veiligheidsrisico’s lijkt mij geen goed plan. Verhuizen van zo’n industriegebied ligt ook niet direct voor de hand; vindt de Port of Amsterdam niet leuk. Kortom, de komende 40 jaar gebeurt hier helemaal niets, gok ik.
Het Havenbedrijf Amsterdam (gemeente Amsterdam, ook deel van de Metropoolregio) torpedeerde eerder woningbouw op het Hembrugterrein.