Afgelopen week werden er bij inwoners van de regio Zaanstreek Waterland door de GGD 10.500 vaccinaties gezet in één week. Dat is 17 procent meer dan in de week daarvoor toen er 9.000 mensen werden geprikt.
Mensen die in 1955 of eerder zijn geboren kunnen een afspraak maken via de GGD, ook als ze geen brief van de GGD hebben gehad. Dat geldt ook voor mensen die zijn geboren in 1961 of 1962.
Mensen tussen 18 en 60 die volgens hun huisarts tot een medische risicogroep behoren, krijgen vanaf 6 mei een uitnodiging van de huisarts voor een vaccinatie op een GGD-locatie. De uitnodigingen worden de komende twee weken in fases verstuurd, aflopend op leeftijd. Selectie vindt plaats door de huisarts en het betreft in principe dezelfde groep die jaarlijks de griepprik krijgt.
We kijken wekelijks naar de cijfers in deze regio: Zaanstreek-Waterland. Voor de Zaanse gemeenten zijn geen aparte cijfers.
Priktip: wie aan de beurt is, kan al een afspraak maken voordat de uitnodiging binnen is. Dat geldt bv. voor iedereen die in 1955 of eerder of in 1962 of 1961 is geboren. Je kan online een afspraak maken. Voor zo’n afspraak heb je je digiD nodig.
Om hoeveel mensen gaat het?
In Zaanstad, Wormerland en Oostzaan wonen 183.000 mensen, in Zaanstreek-Waterland totaal gaat het om 339.000. Alleen de groep 18 jaar en ouder wordt gevaccineerd. In Zaanstreek Waterland gaat dat om 273.768 volgens het CBS.
Uit onderzoek van het RIVM van eind februari bleek dat zo’n 5 procent niet gevaccineerd wilde worden en dat 10 procent twijfelde. Maar in de afgelopen periode lijkt het aantal mensen dat niet gevaccineerd wil worden te zijn toegenomen. Een kwart van de 70-plussers zou bijvoorbeeld nog niet gevaccineerd zijn.
Hoeveel prikken zette de GGD?
Tot dusver werden er door GGD’s (niet alleen door die in Zaanstreek-Waterland) bijna 80.000 prikken bij mensen uit de regio gezet, in 58.000 gevallen ging het om de eerste prik, 19.500 mensen kregen de tweede al. Die 58.000 (eerste prik, stand t/m 6 mei) is 21 procent van de 273.768 inwoners van 18 jaar of ouder. Ongeveer 7 procent kreeg al de tweede prik.
Behalve door de GGD worden er ook mensen gevaccineerd in ziekenhuizen en verzorgingsinrichtingen en door huisartsen. Die aantallen zijn niet regionaal beschikbaar maar wel landelijk. Dat komt dus bovenop de GGD-prikken. Geschat kan worden dat het daadwerkelijke aantal gevaccineerden ruim 50 procent hoger is. Dan zou een derde van de streekgenoten al een eerste prik hebben gehad, 11 procent is al voor de tweede keer geprikt.
Gaat het prik-tempo omhoog?
Het priktempo steeg de laatste week met 17 procent, vorige week daalde het nog.
Wanneer ben ik aan de beurt?
Mensen die in 1955 of eerder of in 1961 of 1962 zijn geboren kunnen een afspraak maken, ook als ze geen brief van de GGD hebben gehad.
Bij de Rijksoverheid is een dashboard waarbij je na het invullen van vragen (waar je woont, leeftijd, klachten, gezondheidssituatie, beroep) te zien krijgt wanneer je uitgenodigd wordt. Dan kan je bellen en een afspraak maken, daar kan dus weer een tijdje overheen gaan.
Bronnen: vaccinatiecijfers (GGD), bevolkingssamenstelling (CBS), vaccinatiebereidheid en inschatting van andere vaccinaties dan door de GGD (RIVM). Foto: bord bij Julianabrug in Zaandijk.
Ben je gevaccineerd en opgeroepen door huisarts en heb je al je vaccinatie gehad waarvan de laatste 5Juli is geweest!
Gaat de huisarts op vakantie en word de laatste prik niet geregistreerd in de caronacheck app! Sta je dan met je app bij de grens. Dat is niet goed geregeld een waarneming arts kan deze registratie niet overnemen ook GGD niet. Goed geregeld Nederland!