De toegenomen leegstand in het winkelcentrum van Zaandam baart ondernemersclub BIZ Stadshart Zaandam zorgen.
Om leegstand te voorkomen en op te lossen wil BIZ kunst in etalages van lege winkels of pop-up zaken in die panden, het centrum opfleuren met meer groen en onderzoek laten doen naar hoe het winkelcentrum van Zaandam zich kan onderscheiden van andere winkelgebieden in de regio.
In de afgelopen maanden verdwenen Athletes Foot, Sneakerz, Footlocker en Mediamarkt. H&M staat al langer leeg, Boekenvoordeel en D-Reizen gingen failliet, Takko (Hermitage) staat leeg. Kiss Bakery opende een pop-up in het leegstaande Steps en ook in de oude ANWB-winkel komt een pop-up. Het Rozenhof staat grotendeels leeg. BCC verdwijnt van de Westzijde, daar verhuist ANS naar een kleiner pand.
Volgens BIZ stond in oktober vorig jaar in Zaandam bijna twaalf procent van de verkooppunten (38 winkels, horecabedrijven en dienstverleners) leeg, in januari 2022 is dat naar verwachting toegenomen tot bijna zestien procent.
Om het Stadshart van Zaandam aantrekkelijker te maken voor bewoners, bezoekers, ondernemers en vastgoed ontwikkelaars zijn er gesprekken met vastgoedeigenaars om leegstaande panden te sieren met kunst (samen met ArtZaanstad) of pop-up oplossingen. Ook is BIZ in gesprek met Zaanstad om te kijken waar de geplande groenvoorziening moet komen.
Volgens Biz moet er onderzoek komen om tot een ‘heldere marketingstrategie’ voor het Stadshart Zaandam te komen, want:
“het aanbod van het Stadshart Zaandam onderscheidt zich onvoldoende van steden als Haarlem, Amsterdam en Alkmaar. Dit maakt dat we echt moeten gaan kijken wat onze veranderde doelgroep verwacht van een aantrekkelijk centrum van Zaandam, om te verblijven, winkelen, wonen en beleven.”
Boven Sneakers, onder H&M, D-reizen, ANWB, Footlocker, Takko, Boekenvoordeel, Kiss (foto’s: De Orkaan – tenzij anders aangegeven)
Zaandam heeft het niet, nooit gehad en zal het ook nooit krijgen. Wormerveer en Krommenie, daar is het een stuk beter en gezelliger winkelen.
Huren verlagen .!!!
Een 'echte boekwinkel', of wordt er in de Zaan niet gelezen ? Dan weer gaan naar Adam , Atheneum boekwinkel.
Duren winkels komen niet naar Zaandam, ouderen die geld hebben zeuren over parkeer geld.
Als de boodschappen worden gedaan bij Dirk, Aldi enz..en niet in de Biologische winkel , zal het uitgave patroon zo blijven.
Natuur belangrijk vinden, maar wel veel vlees eten, dat verdraagt elkaar niet.
Zet je elektrische fiets aan een paal vast, want met een busje wordt er voor gereden, en zó je nieuwe fiets ingeladen .
Dit gebeurde voor Dirk van de Broek winkel.
F. Boers
Al decennia gebeurt dit in de stadscentra in de VS. Gewoon lekker appartementen van maken, er is namelijk grote woningnood....
Wat is Younithy? Zo'n merkwaardige winkel. Enorm veel vierkante meters, een paar peperdure kledingstukken aan rek (welke jongeren kunnen zich dat veroorloven?) en een koffiebar die kennelijk ondanks lockdown voor de overige horeca gewoon open mag, want klanten aan de bar.
Uiterst dubieuze 'winkel'.
"De veranderde doelgroep": onterechte conclusie. Behalve dat er meer import is vanuit Amsterdam e.o. en de behoefte aan diversiteit en sfeer in winkelaanbod alleen maar pregnanter. En "te weinig onderscheid". Ja, dat onderscheid was er voordat de bestuurders besloten dat Zaandam in de jaren '70, net zoals in veel andere middelgrote steden in Nederland, besloten dat het mee moest in de vaart der volkeren. Gevolg: kolossen in plaats van prachtige panden en pandjes. Waarmee eigenlijk de ziel uit de stad werd gehaald. En de 13-in-een-dozijn winkelformules die sindsdien het winkelbeeld bepalen. Het probleem is dat gemeente en projectontwikkelaars/vastgoedbeheerders in een soort catch-22 zitten: ze streven naar het maximale resultaat voor zichzelf en zijn vervolgens beide slechter af: de gemeente die haar inwoners met lede ogen elder zien shoppen. En projectontwikkelaars/vastgoedbeheerders die met lege panden naar huurpenningen kunnen fluiten.
Een jaar of 25-30 jaar geleden leek het met kwalitatieve kledingwinkels de goede kant op te gaan, maar door een te beperkte schaalgrootte van kwalitatief winkelaanbod is dit niet gelukt. En lijkt het erop dat er sindsdien vanuit de gemeente geen strategie meer is bedacht om het ten goede te keren. Kijk naar de Westzijde en de droefenis slaat genadeloos toe. Met een enkel lichtpuntje: kijk naar Younithy. Capser en Barbra Brans die de jeugd begrijpen. Die geen trendwatcher nodig hebben om te zien dat het bij winkelen gaat om beleving. De combinatie van fashion, beauty, persoonlijke verzorging, entertainment. Shoppen doen velen ook online. Maar ik weet uit eigen ervaring in het werken voor een aantal grote fashion brands dat merken die zowel online verkopen als via fysieke winkels het significant beter doen dan de rest. Hou daarom niet halsstarrig vast aan het idee dat alle vierkante meters in een pand gevuld moeten worden door één merk.
Zaandam zie ik niet zo snel in de slipstream van steden als Haarlem en Alkmaar komen. Zelfs niet met de vervanging van die winkelkolossen door kleinschalige historische inbreidingen. Maar door grote panden geschikt te maken voor brede commerciële bewoning in combinatie met horeca en woonpanden sla je een goede richting in. Gemeente Zaanstad en projectontwikkelaars/vastgoedbeheerders doen er goed aan hun oor eens serieus te luisteren te leggen bij enthousiaste ondernemers met een visie. In plaats van tienduizenden euro's te stoppen in een onderzoeksbureau of hallucinerende trendwatchers.
Of de laatste geruchten kloppen , dat kan ik niet beamen, maar er zou een grootgrutter de Hermitage gaan verlaten en een groot kleding bedrijf t.o. de Hermitage zou ook plannen hebben om weg te gaan , maar dat gaat rond in het geruchten circuit
De leegstaande winkels lenen zich ook niet voor kleinschalige detailhandel.
Wellicht kan Zaanstad hierin iets betekenen, maar voor Het MKB is het centrum van Zaanstad niet geschikt.
Met een paar schilderijen in de etalage ga je de kaalslag van de winkelstraat ook niet kunnen verhullen. Plus zou dat volgens mij ook nog afbreuk doen aan de aantrekkingskracht van bijvoorbeeld het HEM terrein.
Ik kijk in ieder geval weer reikhalzend uit naar de "pop up stores" met restpartijen (:
Zaandam... Ik kom er al ruim 15 jaar niet meer. Hoewel ik graag mijn spullen in een winkel koop. Waarom? Al die franchise ketens doen mijn hart niet sneller kloppen. Waar zijn alle leuke winkels met hun eigen visie... Nou niet in Zaandam. Weer de boel op de schop zal de impopulariteit van Zaandam alleen maar versterken. Ik wijk wel uit naar elders.
Ben net verhuisd van Zaandam naar Hoorn.
Wast een verademing...............
Dat is zeker weten veel te duur.
Ik deel de mening van Henk Hartog. Huren verlagen naar een schappelijk bedrag. Laat gemeente Zaanstad een grens trekken aan de huren van de pandeigenaren. Minder regels en meer vrijheden voor detaillisten. Aan de andere kant heeft gemeente Zaanstad genoeg geld; meebetalen in de huur is ook een optie. Anders krijgen we verpaupering van de Gedempte Gracht en is de investering voor niets geweest.
Gratis parkeren... zaandam winkelcentrum app maken, en daar meer aanbiedingen plaatsen.
Oplossing, Huren wat verlagen, minder Regeltjes, snellere ACTIE van de gemeente huis, EN MINISO naar zaandam halen in het oude V&D pand, en in de winkelcentrum Rozenhof een BURGERKING plaatsen..
Het is belachelijk dat Zaandam geen enkele winkels meer heeft om een televisie, en wit goed te kopen.
Dat online het overneemt is flauwe kul. Ongeveer 10-15 van de aankopen vinden online plaats. Dat betekent dat er nog steeds 85-90% in stenen winkels gebeurt. Denk dat het al vaak genoeg gezegd is:
- Goedkoper parkeren
- Niet standaard formules die overal zitten
- Wat leuke horeca
- inderdaad niet een brug die dichtgaat waardoor het centrum praktisch onbereikbaar wordt
- Originele winkels
Etc etc
Kan in de oude H&M niet een fietsenstalling komen? Dan is er heel veel plek voor fietsers die naar de markt gaan of gaan winkelen
Ik was gisteren in Hoorn: Wat ontzettend veel leuke, kleine, persoonlijke winkeltjes!
Laat Zaandam de winkels zich op de Gedempte Gracht concentreren, met bewoonde bovenwoningen en op de Westzijde woningbouw plegen, trek de Rozenhof omlaag en de Rozengracht weer door. Dat is echt de allerergste, unheimische back street van Zaandam!
Zaanstad moet eens gaan praten met de leidende trendwatchers. De tijd van een groots stadswinkelcentrum is voorgoed passe lijkt het. Dat is een landelijke trend en wordt door Corona versterkt. Kleinschaligheid en buurtwinkels hebben meer potentie. Sloop al die leegstaande blokkendozen op de Gedempte Gracht, te beginnen met het V&D pand en de Rozenhof. Laat bouwbedrijf Somas de ontstane gaten opvullen met leuke panden met uitstraling waar gewoond kan worden zoals vroeger op de Gedempte en Rozengracht ook kon. Met een buurtcafe ergens tuusenin. Maak het intiemer en gezelliger. Maar, helaas zijn die panden die rijp voor de sloop zijn eigendom van beleggers die eerst overstag moeten, want anders blijft het aanmodderen. De aanzet met Inverdan is goed maar dient nu door onvoorziene omstandigheden een vervolg te krijgen. Daar is visie voor nodig en geld dat er nu even niet is.
Waarom Somass? Er zijn genoeg andere bouwbedrijven die in oude stijl kunnen bouwen.
Je idee is verder goed om die grote blokkendozen te slopen en er een leuk woongebied met winkeltjes van te maken.
Laat de inwoners van Zaanstad met ideeen komen en laat die vervolgens uitwerken door de juiste architect.
Het moet geen Soeters buurtje worden want daar heeft half Zaandam de buik al meer dan vol van.
Zaanstad is niet alleen Zaandam. Ik kom er nooit. Je kan prachtig winkelen in de Dorpen. kleding, speciaalzaken op aller gebied zijn te vol op te vinden In de noord. Krommenie Wormerveer Westzaan en Assendelft.
Zaandam was niks is nikz en wordt nooit wat. hoeveel geld je er in pompt
Een pH van dik onder de 7.
Misschien een idee om ook in gesprek te gaan met de Zaanse Consumenten/ bezoekers.
Neem hun wensen/ideeën mee in het besluit.zaamstad
Zoveel mensen,zoveel ideeën.
Wat Zaanstad eens moet doen is nadenken over de huurprijzen veel horeca’s en winkels gaan weg door die abnormale prijzen!
Zaanstad denkt alleen aan hun portemonnee en niet over hoe de stad beter kan worden.
En om winkels op te vullen met kunst is ook nutteloos dan kan je beter alleen maar troep neerzetten
over pop-ups winkels is iets voor tijdelijks en niet voor langere periodes wat zich nu zal voordoen door alle winkels die leegstaan door Zaanstad zelf!
Hoeveel kapperszaken zijn er wel niet op de Westzijde?
3 en ook goede kappers. In oud-west lopen wij er gesoigneerd en kinky bij...
Die panden worden helemaal niet door de gemeente verhuurd, maar door particuliere projectontwikkelaars en eigenaars.
Teveel ketens en te weinig speciaalzaken. Een stadscentrum, indertijd bij de discussie over Inverdan, een rondje a la Nijmegen, Maastricht etc. Nu het Inverdan niet functioneert is de vraag of alleen online kopen de reden is. In dit geval wijs is op het rapport van Democratisch Zaanstad die verpaupering, criminaliteit en de vele grote winkels ter discussie stelt en de lage rotatie van fashion wat de aanleiding is van te weinig publiek. Verwees ook naar de onderzoeker Hans van Tellingen die een tweetal boeken schreef over de rol en toekomst van de stenen winkel. Die Schrift en concludeert dat makkelijke toegankelijkheid, lagere parkeerkosten en een korte blauwe parkeerotie. Al die adviezen zijn door het vorige en het huidige College als niet relevant beschouwd. Een verpauperde Rozengracht had prima als een winkelgebied met kleinschalige en vooral spannende detailhandel een goede optie geweest. Net zoals de Westzijde. Deze pandemie heeft ook aangetoond dat online kopen nog steeds niet in staat is om mensen uit winkelgebieden te verdrijven. DZ heeft, mede gelet op de groeiende bevolking van Zaanstad, een visie gepresenteerd die juist specifiek op kleinschalige detailhandel gecombineerd met speciale horeca en cultuur juist de nieuwe Zaankanters (Amsterdammers met spanning power) wel bereid zijn om frequent leuke en verrassende ondernemers in radio in,schoenen, vintage, noten en koffie/thee etc elke week te bezoeken. Inspireren, verrassen en verleiden is dan het credo. Laat dat nu toch eens bij die dove bestuurders landen. Er zijn voldoende goede voorbeelden die bewijzen dat het wel kan. Misschien nu eindelijk een thema waar de politiek zich eens serieus mee bezig wil houden.
Er is een groot woningtekort. Waarom niet de winkels verbouwen en omzetten naar woningen. Persoonlijk vind ik winkelstraten waar ook nog echt bewoners wonen, veel meer sfeer hebben. Denk aan de negen straatjes is Amsterdam. Of de Kleine Houtstraat in Haarlem.
Het eenzijdige winkelaanbod in zoveel steden is ook niet aantrekkelijk te noemen. Overal dezelfde ketens.
Door de torenhoge huren voor winkels, kan de kleine winkelier met wat originelere producten hier niet terecht.
Zou leuk zijn als de verhuurders daar ook eens over na zouden denken.
Wat dacht je van een aantal terrassen erbij, die ook wat langer openblijven voor de mensen na 't winkelen. zou zomaar een stuk gezelliger worden op de Ged.Gracht. ongeacht wat de DamHoreca ervan zegt, want die geven altijd commentaar. En misschien in de Westzijde ook iets meer, dat maakt 't ook al een stuk gezelliger voor iedereen.
Wil je je onderscheiden en een bruisend stadshart? Verlaag de exorbitant hoge huurprijzen, verlaag parkeertarieven, houd niet halsstarrig vast aan door ambtenaren bedachte plannetjes, maar ga in gesprek met marktpartijen (winkeliers, kooplui, grote concerns) en kijk waar de mogelijkheden liggen in plaats van vast te houden aan plannen die alleen op papier bestaan. Kijk ook naar MKB en maak mooie combi met horeca. Met webshops moet winkelen een beleving worden!
Geheel mee eens P. Koster, het zijn uitbuiters en iedereen loopt weg van de veel te dure huren, als ze dat nu eens goedkoper maken en de zomer maanden wat leuks in de stad of een optreden(nu kan dat niet) maar als het weer kan, dan wordt het een stuk leuker winkelen.
Helemaal mee eens, ga een omdenken. Mkb winkels als Veenstra een Exper weer terug enz.
Ook meer op straat zoals drumbands en muziek optredens. Begrijp dat dit pas kan na Corona. maar voor Corona was ook al te weinig te doen. En zeker met Qpark gaan praten wat een achterlijke parkeerprijzem.
Ja ja, ik gun het Zaanstad wel, niet de ondernemers hoor.
Inderdaad overal betaald parkeren, een brug na de middag dicht.
Ik zeg niet dat vroeger alles beter was, maar als ik oude plaatjes zie van de markt, en de westzijde, en je kon gewoon parkeren voor de deur. Was ook wel druk, maar je kon i.i.g. met je TV toestel bij Peerdeman voor de deur inladen. Ha Ha.
Ach ja, jammer jammer
Winkelen in Heerhugowaard goed parkeerbeleid
Als je de parkeertarieven van Zaandam daarnaast ook nog eens vergelijkt met A'dam Noord (Buikslotermeerplein), ga je ook niet voor je lol naar het centrum van Zaandam.
Noord - 1,40 euro voor 3 uur lang parkeren
Zaandam Centrum - bijna 3 euro per uur
Maak er woningen van.
Ik vrees dat het een onomkeerbaar proces is.
Meer internet aankopen en versneld door corona verandert de rol en functie van een winkelcentrum. Het krampachtig vasthouden aan een ouderwets detailhandelbeleid van de ambtenarij die de winkels, die nog wel willen blijven, helemaal uit Zaanstad verjagen doet er nog een schepje bovenop. Alkmaar of Haarlem is de aangewezen uitwijk lijkt mij
Ik ben absoluut niet van plan om uit te wijken naar Haarlem of Alkmaar. Ik koop mijn spullen wel op internet.
Het zou toch leuk zijn als de leeg staande winkels bewoonbaar worden gemaakt. Meer bewoners in het centrum zal meer veiligheid betekenen, door de sociale controle lijkt me.
Opvallende vraagstelling voor het onderzoek: "(...) hoe het winkelcentrum van Zaandam zich kan onderscheiden van andere winkelgebieden in de regio."
Vul voor "Zaandam" een andere plaatsnaam in en je begrijpt wat het probleem is: té veel winkels (en kantoren).
Je had er een 2e Rijksmuseum verbouwing van kunnen betalen... Het enige verschil het Rijks had toekomstvisie. Hier zit je mee opgescheept.
Misschien het parkeergeld verlagen. Het is daar te duur.