We hadden toevallig en gelukkigerwijs de stralend-zonnigste dag van dit jaar geprikt met een temperatuur van 20 graden om onze missie uit te voeren op de fiets. Marcel van Kampenhout, als voorzitter van de Stichting Monet, en ik als fervent liefhebber van het fotograferen van mooie plaatjes die vaak op mijn pad komen maar die ik ook graag zelf opzoek.
En daarvoor was ik gevraagd, om foto’s te maken vanaf ongeveer, of precies al naar gelang dat mogelijk was, die plekken waar de beroemde Franse kunstschilder Monet 150 jaar geleden zijn schilderijen had gemaakt in Zaandam.
Claude Monet, geboren in 1840, verbleef in 1871 in Zaandam van 2 juni tot 8 oktober en schilderde in deze periode 25 van zijn 40 Hollandse werken. Daardoor is Monet verbonden gebleven aan de Zaanse geschiedenis en dat mag 150 jaar later, in het jubileumjaar jaar 2021 natuurlijk best gevierd worden!
Zoals we eerder hebben kunnen lezen had gemeente Zaanstad in samenwerking met de Stichting Monet en andere Zaanse cultuurinstellingen als het Zaans Museum, Stichting Marketing Zaanstreek, Fluxus en Zaanse ondernemers een plan gemaakt voor wat eigenlijk een grootse programmering had moeten zijn. Maar dat is i.v.m. de onzekere situatie rond corona nu omgezet tot het organiseren van ‘veilige en kleinschalige activiteiten’.
Eén van die activiteiten is een fietstocht die leidt langs de aangemerkte plekken met een fotoboekje bij de hand van ‘toen en nu’ en de routebeschrijving.
We begonnen onze fiets- en kliktoer vanaf het Monet Atelier aan de Westzijde. Marcel had de route eerder al een keer gereden en met behulp van een aangestipte kaart vonden we de beoogde plekken terug. Door het oog van mijn lens keek ik ‘Door de ogen van Monet’ en dat is precies het thema van het feest en de naam van de nieuwe website die binnenkort de lucht in gaat.
De meeste uitzichten van 150 jaar geleden aan of op de Zaan zijn niet of nauwelijks meer te herkennen, daar moet je ontegenzeggelijk je fantasie bij gebruiken. We zochten naar kenmerken als bewaard gebleven molens of authentieke huizen, die helaas schaars zijn geworden. Zo niet de onderwerpen op de beroemde schilderijen als bijvoorbeeld Het Blauwe Huis aan de Hogendijk en Het Roze Huis aan de Oostzijde, die iedereen wel kent. En de gerestaureerde luchthuizen of tuinhuizen aan het water die we gelukkig nog wel koesteren. Wat Monet vanuit zijn boot schilderde, moest ik vanaf een brug of steiger fotograferen, dan heb je de stand van de zon niet voor het kiezen maar pakt het resultaat op zo’n heldere dag toch verrassend uit…
De replica’s van de 25 Zaanse schilderijen die hangen in het Monet Atelier zijn altijd al een bezoekje waard.
Terugblikken en vooruitkijken met de fietstoer (maar wandelen kan ook natuurlijk) zal daar vandaan starten en onderweg ook leiden naar de Bullekerk. Dit Cultureel Centrum is een fijne locatie om eens rond te kijken en voor het nuttigen van een consumptie. En voor andere mooie dingen rond het Monet jubileumfeest, die er mogelijk georganiseerd zullen worden.
Het inspirerende tochtje op de pedalen sloten we af in de rustieke tuin bij het luchthuis van Monet. En toen was er koffie…
*Ruth*
Kun je per fiets wel alle plekken bereiken die een monetairs aandoet
Aan de hand van zijn meegenomen schilderij afbeeldingen!?
Bovendien is er een fietstocht vanaf de Zaanse schans die wel een
Extra toevoeging is aan de bestaande gegidste wandeling.
Anton Mauve werd in 1838 in Zaandam geboren. Een jaar na zijn geboorte verhuisde het ouderlijk gezin naar Haarlem. Daar groeide hij op en daar ontstond ook de wens om kunstschilder te worden. Of Zaandam enige invloed op zijn ontwikkeling als kunstenaar heeft gehad valt zeer te betwijfelen. Bij mijn weten is Mauve nimmer in Zaandam teruggekeerd. Zaandam heeft meer indruk op Monet gemaakt dan op Mauve. Zoveel is zeker.
Anton Mauve is hier geboren en volgens mij was Gustav Mahler hier regelmatig te gast.., Zaanstad bestond toen nog niet, Zaandam, ik ben blij dat ik hier geboren ben.., ik zou het uit willen schreeuwen in alle talen.
Het is toch bekend dat hij de Commune de Paris ontvlucht is.
Be surprised ?, ik zou er toch surprise yourself van hebben gemaakt. Groetjes aan alle vrijwilligers
Ik wilde eigenlijk niet reageren maar doe het toch maar. De Stichting Monet in Zaandam wordt gerund door vrijwilligers. Omdat het oude bord niet om aan te zien was (maar daar hoor je mensen niet over?)oud telefoonnummer,onjuiste openingstijden, plakkers enzovoorts hebben we (vrijwilligers) tijdelijk een nieuwe gemaakt. En niet voor een hoop centen, laat ik dat er ook meteen bij zeggen. Het MonetAtelier is geen Rijksmuseum!!! Als we weer hordes buitenlanders (meeste zijn Duitsers die nauwelijks tot niet Engels spreken) mogen ontvangen, zullen we het weer vervangen. Voor nu hoop ik dat mensen iets aardigs over Stichting Monet in Zaandam kunnen zeggen. Hoop want ik verwacht het niet...
Met vriendelijke groeten van eeen bezielende medewerker van het MonetAtelier.
Had mij maar gebeld, ik doe het voor een Hartevelt! (Jacob heeft mijn nummer!)
Simone, het is een misvatting dat Duitsers de Engelse taal niet machtig zijn. Ik mijn werk heb ik al jaren zo nu en dan met Duitsers td maken. Ik begin dan,altijd in het Duits. De antwoorden volgen steeds vaker in het Engels. Een kleine spelling check door iemand die die Englische Sprache beheerst had deze discussie gesmoord voordat 'ie kon kiemen.
Zelfde geldt voor Parijzenaars. Als ik in het Frans begin, antwoorden zij in het Engels, wat ik juist niet wil 😁
Ik baseer me alleen op de bezoekers van MonetAtelier. Jongeren spreken Engels, bij 30+ nauwelijks. Het is dus niet generaliserend
@Wendy fijn! We weten je vast te vinden 😀
En bij deze roep ik alle criticasters op om alvast een foutloze Engelse vertaling aan te leveren. Scheelt ons, dombo's, weer werk en komen we een stuk professioneler over.
What did Claude Monet do here in 1871? Come inside and be surprised!
Access to the Monet Atelier is around the corner, via the stairs and the footbridge to the side of the Beatrix Bridge .
People with a disability can make use of the entrance on Westzijde 14g. Please ring the doorbell.
For opening hours, see: www.monetinzaandam.nl/en/
Het Monet Atelier is voor bezoekers met een beperking bereikbaar via de voordeur van de Westzijde 14g.
U kunt voor toegang aanbellen.
Thanks Kees 😁
Prima, Kees. Dank.
En Simone, je hebt helemaal gelijk met die oproep voor een wel correcte tekst. (Ik ging ervan uit dat ook vrijwilligers wel contacten hebben om ze te helpen.) Jullie mogen ook mij altijd mailen, als ik kan helpen met taaluitingen etc. Met dank voor jullie inzet en werk.
Eh... foutje in de eerste Duitse zin :-( Sorry!
Was hat Claude Monet hier im Jahr 1871 getan?
En voor die Duitsers:
Was hat Claude Monet hier 1871 getan? Komm rein und sei überrascht!
Der Zugang zum Monet Atelier ist um die Ecke, über die Treppe und den Steg am Seite der Beatrix-Brücke.
Menschen mit einer Behinderung können den Eingang auf Westzijde 14g nutzen. Bitte klingeln Sie an der Tür.
Öffnungszeiten finden Sie unter: http://www.monetinzaandam.nl/en/
1. ... und seien Sie überrascht!
2. .....den Steg neben der ..... / .... an der Nordseite der .... / an der linken Seite der...
3. Gehbehinderte können....
Mag ik iedereen aanraden, zijn of haar tekst, in welke (vreemde) taal geschreven dan ook, ALTIJD even door een ander te laten tegenlezen?
Die Engelse tekst op dat bord is een 1 aprilgrap, toch he? Zeg ja!
'What did Claude Monet here...' Echt????
In elke zin staan kapitale fouten. 'Be suprised'. En alle blunders die hierboven al staan. In die paar zinnetjes. Respect.
Mag er heeeel snel een correct bord komen. Zo staan we weer voor paal.
Zal me verbazen als er meer dan een handje vol daadwerkelijk op de pedalen klimmen,om die ouwe meuk te gaan bekijken,gratis koffie met gebak? U gaat niet langs AF,maar direct naar het gebak :)
Wie heeft in hemelsnaam dat kromme Engels op het infobord geschreven?
"...look for the stairs before the Beatrixbridge..."
Before is een tijdsaanduiding (hoewel het ook in een ver, ver verleden als plaatsaanduiding gebruikt werd), zodat een moderne Engelssprekende zou denken dat hij of zij eerst op zoek moet naar de trap voordat naar de brug gekeken wordt.
Een betere vertaling is "...look for the stairs in front of the Beatrixbridge..."
Er staan nog twee fouten in. De eerste zin mist een werkwoord "What did Moner do....." en acces moet access zijn.
Ook de eerste zin klopt niet. Dat moet zijn "What did Monet DO here..."
Lijkt wel een beetje op het Engels van Louis van Gaal.