Het centrum van Zaandam is ‘kansrijk’ als het gaat om het transformeren van leegstaande winkels naar woningen. Het zou in dat gebied om 700 à 800 woningen gaan.
In heel Noord-Holland gaat het om 9.000 à 10.000 nieuwe woningen in 40 geselecteerde winkelgebieden. Naast Zaandam hebben Alkmaar en Hilversum het grootste ’transformatiepotentieel’.
Dat blijkt uit een recente studie die in opdracht van de Provincie Noord-Holland is gedaan. Waar die woningen precies moeten komen, staat niet in het rapport.
Zaandam is ‘uitverkoren’ omdat daar veel en langdurige leegstand is en een afnemend winkelaanbod.
Ook het centrum Wormerveer is onderzocht, maar dat werd als weinig kansrijk beschouwd.
Er wordt uitgegaan van woningen van 70 m2 (kleintjes dus) die in drie tot vijf woonlagen gebouwd worden. Bovendien bestaan er in Zaandam al plannen voor een dergelijke transformatie en is er sprake van een ‘sterke woningbouwbehoefte’.
Bij een oppervlakte van 70 m2 betekenen 700 à 800 woningen de transformatie van 49.000 à 56.000 m2 winkeloppervlakte. In februari van vorig jaar werd tijdens een presentatie berekend dat in heel Zaanstad 52.000 m2 aan winkelruimte leeg staat. We hebben bij de gemeente en de provincie geïnformeerd naar deze opmerkelijke verschillen.
Boven het pand van Bischoff, dat ‘wacht’ op transformatie. Probleem bij transformatie is overigens wel dat randvoorwaarden (zoals parkeervoorzieningen) niet altijd op orde zijn. Hier het rapport van de provincie.
Eindelijk wordt er iets gedaan aan de leegstand. Het ziet er niet uit in de straten !
Niet zo mopperen meteen over alles, echt Zaans meteen de negatieven kanten .
Ik ben benieuwd naar de ideeën.
f. boers
Ik ben zo'n kleine winkelier met een bijzonder assortiment (chocolaterie) en het is voor mij ook onmogelijk om een betaalbaar huurpand te vinden.
Of je moet van 'moderne slavernij' houden als huurder.....?
Dit geldt overigens niet alleen voor Zaandam maar ook voor de andere plaatsen. Maak het mogelijk dat er grotere panden worden opgesplitst in kleinere units tegen betaalbare prijzen: kleine winkeliers krijgen dan wat boter op hun nu droge brood en de klanten zijn blij met het leuke en interessante winkeltjes aanbod, iedereen blij!
Leegstand is funest voor een stad en moet zeker worden aangepakt. Het is alleen zo jammer dat er voorbij wordt gegaan naar de oorzaak van de leegstand. Direct wordt geconcludeerd dat er geen behoefte meer is aan fysiek winkelen en dat er geen ondernemers meer zijn die stenen winkels willen starten. Als winkeleigenaar in de binnenstad in Zaandam kan ik zeggen dat dit niet het geval is. Klanten vanuit de hele Zaanstreek en verder weten de kleinere winkels goed te vinden. Dagelijks horen wij dat van klanten dat er een grote behoefte is aan meer kleinere zelfstandige winkels met een eigen karakter en een uniek aanbod.
Daarnaast spreek ik regelmatig met mensen die ook graag een winkel zouden willen beginnen, maar steeds tegen dezelfde problemen aanlopen als waar ik jarenlang tegenaan liep: er zijn geen beschikbare, betaalbare en passende ruimtes in Zaandam.
Al twee jaar staat het aanbod van winkelpanden in Zaandam zo goed als stil: de leegstand betreft grote panden waarvan de huren hoog zijn. Denk hierbij aan panden van meer dan 100m2 met een huur van 2000-2500 euro per maand. Voor een kleine ondernemer, een beginnende winkelier, is dit geen optie. De eigenaren van de panden laten ze liever leeg staan dan ze tegen een lagere huur aan te bieden of het op te splitsen in kleinere units om kleinere winkeliers een kans te geven. Panden op bijvoorbeeld de Zuiddijk zijn wat betreft formaat en huurprijs realistischer, maar mijn ervaring is dat deze liever niet aan winkels worden verhuurd of volledig zijn verbouwd met het oog op kantoorgebruik. En dan zijn er uiteraard de panden die al lange tijd leeg staan en die überhaupt niet te huur worden aangeboden en staan te verpauperen.
De leegstand treft dus vooral de panden die in huidige vorm niet geschikt zijn voor de kleinere winkels die een stad zo aantrekkelijk maken. Het afnemend winkelaanbod dat hiervan het resultaat is wordt gebruikt als een excuus om de panden vervolgens om te vormen naar woningen. De oorzaak van de leegstand wordt daarbij genegeerd en naar een oplossing wordt al helemaal niet gezocht. Eigenaren van grote winkelpanden, vaak niet eens in Zaandam gelokaliseerd, lijkt het weinig uit te maken of het centrum van een stad mede door hun lege pand verpauperd. Zij hebben blijkbaar een lange adem en wachten af tot er ooit iemand komt die wel de huur ophoest. De oplossing van de leegstand zal waarschijnlijk een ingreep van hogerhand moeten zijn om het winkelaanbod in de stad te behouden, te laten groeien en diverser te maken. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van steden met een bruisend aanbod van kleine boetiekjes en karakteristieke winkels. Hiermee bedien je niet alleen de bewoners, maar houdt ook de toeristen van het toenemende aantal hotels binnen de stad. Hopelijk kan de recent aangestelde Centrummanager Stadshart Zaandam hierin een rol spelen. Want het resultaat van de plannen om leegstaande panden in het centrum om te bouwen tot woningen is dat we straks weliswaar een stad vol met bewoners hebben, maar dat die elders gaan winkelen omdat er in Zaandam gewoon niets meer te krijgen is.
Goed geschreven!
Ik ben ook erg lang bezig geweest met een pand zoeken in Zaandam en heb deze een aantal jaar terug op de zuiddijk gevonden.
Toch zou ik graag iets groter willen en toch in Zaandam willen blijven met mijn winkel.
Er staat inderdaad veel leeg, maar alles kost erg veel huur per maand.
Wat voor mij de stap om verder te groeien erg moeilijk maakt.
100.000 voor verbouwing.. is daar geen bietje chantage ? Muurtjes bouwen, electra en water installatie...nieuwe kozijnen en deuren..
Zoveel hoeft dat toch niet te kosten...
Zaans architectuurplatform Babel houdt 24 maart een digitale sessie over de toekomst van de Zaanse winkelstraten en de kansen voor transformatie naar woningen. Met onder meer Steven Brunsmann van Nunc architecten en Robert de Joode van Kuijs Reinder Kakes.
Oude panden omzetten naar woningen is onbetaalbaar. In ieder geval geen huurprijs van € 750,- per maand. Je kan er koop of huur van maken maar niet voor de onderkant van de markt waar die behoefde wel is. Woningen moeten goedkoper gemaakt worden om te bouwen met subsidie van de overheid.
Het is om de tien jaar raak. Dan komt er een nieuw,nou ja, plan om boven winkels te wonen. En net wat Tom Lameijer zegt, het is eigenlijk onmogelijk. Dan nog iets; woont er een moeilijke huurder die lawaai maakt of, het allerergste, wateroverlast veroorzaakt, is je winkel naar de filistijnen. Maar, ik heb 18 jaar op de Westzijde 74 gewoond in mijn eigen pand met winkel, nou, dat was geweldig. Overdag reuring voor de deur, een Zaanerf en na 6 uur rustig. Oh ja, ik kan een boek schrijven over alle rare dingen die we meegemaakt hebben.
komen er ook woningen in het uwv gebouw op de hoek stationsstraat?
Woningen bouwen? Dat zullen de bewoners boven die winkels leuk vinden! Een winkel is met een niet al te grote ingreep makkelijk om te toveren tot een woning.
Tussenwandjes en een natte groep en klaar.
Beste Elly, dat dacht ik ook. Ik wilde een leegstaand winkelpand op de zuiddijk 'omtoveren' tot een woning. Nou dat heb ik geweten. De nieuwe regels inzake brandveiligheid, vergunningen etc. maken het dusdanig kostbaar, dat verhuur niet lonend is. Door de aannemer, de bouwkundige en de vergunningen kwamen de kosten op meer als 100.000 euro en dat was beslist geen luxe verbouwing. Dus, zint eer ge begint' is een oud spreekwoord.