Hannie Schaft wordt geboren in Haarlem in 1920. Haar vader, Pieter Schaft, komt uit Oostzaan, waardoor er ook in deze plaats een monument voor haar is opgericht.
Al jong raakt Hannie bij het verzet betrokken, waarbij ze onder meer samen met de zussen Freddi Oversteegen en Truus Menger – ook uit Haarlem – diverse aanslagen pleegt.
In Zaandam pleegt ze samen met Jan Bonekamp een aanslag op politiecommissaris Ragut. Bonekamp komt daarbij om het leven, Hannie Schaft duikt onder. Op 21 maart 1945 valt ze in handen van de Duitsers. Op 17 april wordt ze in de duinen bij Bloemendaal doodgeschoten.
Truus Menger
Haar medestrijder Truus Menger maakte een plaquette ter nagedachtenis aan Hannie Schaft, deze is te vinden aan het Hannie Schaftplein, in de Kerkbuurt in Oostzaan.
Truus Menger (1923) zat samen met haar zus Freddi en Hannie Schaft in het gewapende verzet. Als kunstenaar maakte ze onder meer het monument in Oostzaan en het Februaristakings-monument in Zaandam:
“Iedereen is bang, en de mensen die beweren dat ze niet bang waren die zeg ik: die liegen. Je was je er bewust van dat er erge dingen konden gebeuren, je kon gearresteerd worden, naar een concentratiekamp worden gebracht of naar een gevangenis, je kon doodgeschoten worden. Die dingen zaten wel in het verschiet, dat weet je wel. Je probeerde zo slim mogelijk te zijn. Slimmer dan de Duitsers.”
Hieronder de film van Monumenten Spreken over Hannie Schaft.
Op de website van Monumenten Spreken staan alle films, lessen, monumenten en getuigen.
als haarlemmer had ik reeds eerder gehoord van Hannie Schaft. Maar deze rapportage is zeer ontroerend.