Ooit was dit een droomboot, er was gespaard, gewikt en gewogen en gekozen. Familie erin, biertjes, rosé… opscheppen door langs de buren te varen. Poetsen, schuren, schilderen… Maar ergens ging het mis met deze trotse kruiser die eindigde tussen de waterlelies langs de Dr. van der Horststraat in Rooswijk (Zaandijk).
Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij (of jij!) nu en dan van 50 woorden.
Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.
Door: Piet Bakker en Petra Hoogkamer (foto).
In de sloot langs de Waal in het Kalf liggen een stuks of 4 gezonken bootjes, al een jaar of 5.
De gemeente krijgt elk jaar van mij een melding met de foto's. En ik krijg dan een automatisch gegenereerde mail als antwoord.
Dit jaar lag er wat verderop ook een boot overdwars en op z'n kop die de doorgang belemmerde.
Dat heb ik gemeld bij het hoogheemraadschap en 2 dagen later was die boot opgeruimd.
Als je een uitgebreid rondje doet langs alle Zaanse wateren( maar ook straten, paden of lanen ) zijn er tal van bootjes ( en andere goederen ) die zo de schroothoop op kunnen. Gemeente heeft echter geen tijd, knippen liever lintjes door ( kost weinig energie, hé meneer de burgemeester ) of roken liever een peuk, al dan niet leunend op een schoffel of zo. In Zaanstad is genoeg op te ruimen , te maaien etc. Waar is al dat personeel dan. Op vakantie ? Geloof je toch niet zelf.
Lopen genoeg mensen te lanterfanten en alléén maar hun hand ophouden. Gemeente toon eens ballen en pak e.e.a. rigoreus eens aan.
Helaas ben ik zelf niet meer in staat dit soort werk te doen ( 75+ ) en na ruim 50 jaar gewerkt te hebben mag nu de jonge garde eens laten zien of zij toekomstbestendig zijn.
Dit staat op de site van het Hoogheemraadschap:
Ziet u een gezonken boot of bootwrak? Boten worden alleen door ons verwijderd als ze olie lekken, de doorstroming van het water belemmeren, een vaarweg blokkeren, of schade aan een dijk of oever toebrengen. Maak via onderstaand formulier een melding of bel ons op werkdagen via 072-582 82 82.
Wij kunnen niet alle meldingen over boten oplossen. Als u een melding wilt doen over achtergelaten boten die een rommelige aanblik geven of over overlast op het water, dan kunt u terecht bij uw gemeente. Gemeenten zorgen ervoor dat de omgeving netjes en leefbaar blijft. Zij leggen hiervoor regels vast in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)
https://www.hhnk.nl/melding-gezonken-boot-of-bootwrak
ligt daar inmiddels al jaren, met zoveel slagzij dat buitenboord binnenboord is geworden. Verbaas mij er elke keer weer over dat dit kan. Net als die misschien wel honderden wrakken half zink, in de de rietderg of op de meest vreemde plekken als ontheemden wachten op verwijdering. De eigenaar heeft al lang afscheid genomen. Door regels mag de gemeente waarschijnlijk geen grote schoonmaak houden. Wel mooie rustplaats voor eenden.
zullen wel geen handhaving beschikbaar hebben in deze stad vol regeltjes
Er liggen best veel van dit soort bootjes te verpauperen in de Zaanse wateren. Ik weet niet wat de regelgeving is rondom dit soort bootjes, maar wat mij betreft mag de gemeente hier best wat aan gaan doen.
Vind het ook een drama al die verrotte bootjes. Het probleem hiervan is dat het heel veel arbeidskracht nodig heeft en ook heel erg kostbaar is. Ik zie het met die bootjes ook liever anders.