knutselclub
Negentienzestig, ik was tien, ik was een bezig mannetje. Stilzitten paste mij niet. In buurthuis “Ons Huis” was de knutselclub. Ik timmerde een vogelhuisje, een asbak van klei, soldeerde een fiets van ijzerdraad, of sneed een linodruk. Allemaal daar op zolder, bij meester Jan, hij had een grote baard.
50woordenfoto
Soms zegt een foto meer dan 1000 woorden. 1000 vinden we teveel van het goede, maar foto’s van zaken waar we tegenaan liepen, voorzien wij (of jij!) nu en dan van 50 woorden.
Foto en tekst door Ruud Baars, voormalig buurthuis Ons Huis, Lagendijk Koog a/d Zaan. Het is al lang geen buurthuis meer, het wordt al vele jaren ‘alternatief’ bewoond.
Ook een foto met 50 woorden? Stuur ze aan De Orkaan.
Jarenlang hebben we daar met een groep elke vrijdagavond gevolksdanst in de tuinzaal. Ik denk er met een soort heimwee aan terug als ik langs het huis fiets.
Oh ja, en ook nog een cursus wol spinnen en -verven gedaan in een zaaltje boven.
En samengewerkt met Ons Huis en de Koogse lagere scholen op creatief gebied...
Fijne herinneringen eraan.
Ik was wekelijks te vinden in ONS HUIS! voor O.A. pitrieten Poppe kleding maken. lezen. e.a.
In het aangebouwde zaaltje Ritmische dansen onder leiding van mevr. Pet Vrouw van badmeester Pet Zaandijker zwembad, optreden met Kerst en in het Koger park met veel publiek. opgetreden in muizen pak waar iemand op m.n. staart ging staan en eraf viel waardoor ik heel lang muis werd genoemd hihi in het Honig gebouw aan de overkant zat een bewaker die maakte bootjes in een fles waar we altijd mochten kijken. kamperen op de Veluwe elk jaar later m.n. zonen gingen daar een radiootje bouwen!
Ben er regelmatig binnen geweest op bespreking met Cor Blom , die was destijds Directeur van Ons Huis. Het was er altijd leuk en gezellig. Het gebouw had een imposante uitstraling .''Toen was geluk nog gewoon''
Eind jaren zestig was Ons Huis op zondagmiddag de New Sounds Club, met uiteraard de New Sounds (gebroeder Pos) en gasten. Hier een foto van de band op dat podium: https://www.deorkaan.nl/zaanse-pophistorie-op-het-podium/
Mooie timing voor aandacht voor dit pand. Op 9 februari 1946 (volgende maand dus 75 jaar geleden) is dit pand officieel geopend als clubhuis van de vereniging die later "Ons Huis" genoemd zou worden. De activiteiten voor de jeugd zijn in de oorlog begonnen in eerst het Witte Huisje aan de Dubbele Buurt en later in een houten loods op de Pinkstraat op de Koog. Er zijn heel veel deelnemers en in 1946 stelt mevr. A.C. Honig-Klinkenberg haar huis aan de Lagedijk 33 aan de vereniging ter beschikking en is het verbouwd. Haar man Evert Honig (verzetsman en in de ooorlog lid van de Stijkel Groep) is op 4 juni 1943 in Berlijn-Tegel omgebracht.
Zo gezellig; kookles, gymnastiek en sigarenbandjes bietsen bij de bejaardensoos.