Zaanstad krijgt € 3 miljoen van het Rijk om versneld tijdelijke woningbouw te realiseren op Sportpark Poelenburg, het Hembrugterrein en bij Broedplaats de Hoop.
De huisvesting is vooral bedoeld voor ‘kwetsbare doelgroepen’: jongeren, dak- en thuislozen, spoedzoekers en statushouders.
Wethouder Songül Mutluer zegt in het persbericht van Zaanstad dat ze wil voorkomen dat een aantal kwetsbare doelgroepen tussen wal en schip vallen, “in deze projecten bieden we waar nodig ook begeleiding of andere zorg aan.”
Op Sportpark Poelenburg zouden circa 220 woningen moeten komen, op het Hembrugterrein ongeveer 250 en bij Broedplaats de Hoop (Achtersluispolder) wordt gestart met 10 woningen, dat kan vervolgens meer worden.
Het gaat volgens Zaanstad om zelfstandige flexwoningen die maximaal 10 à 15 jaar blijven staan en waarvoor een tijdelijk huurcontract wordt aangeboden.
Boven de kaart van de meest recente plannen voor het Hembrugterrein, op plek ‘3’ zouden 300 à 500 tijdelijke woningen kunnen komen. Onder: Broedplaats De Hoop.
tijdelijke woningen Oke maar niet in die grote aantallen die voor gesteld worden , het geeft een heleboel ellende net zo als in de tijd met de container woningen in de slachthuisbuurt. maar men is niet op de hoogte wat er in die tijd allemaal gebeurde daar!!! of ze hebben oog kleppen voor. nog een voor beeld is het amberhout in de westerwatering daar zal ik ook me dochter of zoon niet laten wonen.
Achtersluispolder wordt Achterstandspolder, maar het zou ook gewoon Achterbuurtpolder kunnen gaan heten.
Er wordt nu gezocht naar een oplossing voor in de loop der tijd steeds groter geworden wonings-achterstand.
Mijn ouders hebben al direct na WO-II ergens ingewoond. Ikzelf moest eerst met een klein zolderkamertje genoegen nemen en toen we trouwden nota bene een woning met een vreemd ander stel delen. Ouders moeten hun kinderen nu weer helpen om een eigen dak boven het hoofd te krijgen ...
Een woning vinden is voor steeds meer verschillende doelgroepen een ramp en de wachtlijsten worden ook nog steeds langer.
Tijdelijke woningen neerzetten is natuurlijk een doekje tegen het bloeden, maar er is geen ander "doekje" dan deze oplossing van flexibele woningen.
https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/pbl-concludeert-onderzoek-flexwoningen-oplossing-voor-woningtekort/?utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief%2012%20november%202020%20-%20Gebiedsontwikkelingnu%20lanceert%20nieuwe%20projectenkaart&utm_content=Nieuwsbrief%2012%20november%202020%20-%20Gebiedsontwikkelingnu%20lanceert%20nieuwe%20projectenkaart+CID_dbafb4a8cea18a2e51c67740b3b97804&utm_source=Nieuwsbrief&utm_term=PBL%20concludeert%20in%20onderzoek%20flexwoningen%20oplossing%20voor%20woningtekort
Mijn dochter van 28 werkt,studeert
en woont noodgedwongen thuis. Geen zicht op een woning en staat al jaren ingeschreven. Waarom maakt zij geen kans op een woning? Te hardwerkend, te braaf, geen zielige achtergrond. Dan kun je achteraan sluiten.
Slecht plan. Tijdelijke woningen worden altijd permanente woningen en daarmee krakkemikkige en slechte behuizing. Verder concentreer je zo moeilijke groepen bij elkaar wat problemen op gaat leveren. Verspreiden is altijd beter, Ook in de duurdere wijken.
Dat worden fijne buurtjes,allemaal bij elkaar. Op kosten van de gemeenschap, veronderstel ik.
Je zou natuurlijk ook iets met spoed kunnen bouwen voor normale hardwerkende mensen met een ietwat teleurstellend inkomen (zoals zorgmedewerkers, ik noem maar wat)
Tijdelijke woningen zijn zoals het woord het aangeeft tijdelijk.
De locatie wordt momenteel ontwikkeld en daarom zolang ter beschikking gesteld. Flexibele wooneenheden bij nieuwbouwbegin later weer naar elders verplaatst zodra, bij voorbeeld het Hembrugterrein, een "gouden driehoek" aan de Zaan van Zaanstad wordt. Woontorens en luxe appartementen, die de tijdelijke bewoners niet kunnen betalen.
@d.eijfer vraagt zich af of dit geen broedplaatsen van ellende worden? De wethouder heeft duidelijk zorg en begeleiding beloofd.
Wat is er fout aan een luxe appartement? Mag dat soms niet gekocht worden? Wat een onzinnige redenatie. Moet alles maar wijken voor sociale woningbouw? Kom op zeg wat een onzin. Laten die zogenaamde zielige gevallen zichzelf maar eens onder handen nemen ipv dat de gemeenschap dat weer moet doen. Ik hoop echt dat er daar na verloop van tijd luxe woningen komen.
Beetje late reactie maar toch: Wonen is een *recht*. Luxe is dat niet. Een recht *heb* je; luxe kun je kopen.... Niets mis met een luxe appartement; natuurlijk. Maar niet als het bouwen van luxe appartementen ten koste gaat van sociale woningbouw -bijvoorbeeld doordat project ontwikkelaars daar meer aan kunnen verdienen. Met andere woorden: recht gaat voor luxe. In een zichzelf respecterende beschaving worden de rechten van zwakkeren beschermd. In een bananenrepubliek geldt vaak het recht van de sterkste. Recht is geen koopwaar.
Correctie: Waar ik zeg "recht" bedoel ik natuurlijk "grondrecht".Rechten (emissierechten, het recht om ergens te bouwen... etc) kunnen uiteraard ge- en verkocht worden. Groendrechten *niet*...
Beste Fred,
bestudeer de woonvisie van de gemeente en u heeft het antwoord wíe er wáár een (luxe)appartement màg resp. kàn kopen. De oplossing met tijdelijke flexibele woningsbouw schuift het woonprobleem zolang voor zich uit tot er geen vraag meer naar woningen is en de prijzen zakken t.b.v. "de zielige gevallen".
htps://www.zaanstad.nl/mozard/!suite86.scherm0325?mPag=535&mVrg=6425
Ik vraag mij af of het wel verstandig is om in deze buurten kwetsbare doelgroepen te concentreren. Worden dat dan geen broedplaatsen van (sociale) ellende?
Slecht idee! Kijk maar eens naar de Amsterdamse Bijlmer 50 jaar geleden. Wat een zooitje was het daar, ook zeer onveilig! Begrijo niet dat er niet geleerd word van dit soort situaties..Dacht dat Poelenburg al voor genoeg problemen zorgt!
Ja net zoals die containerwoningen destijds, de projects
Ik heb wel interesse ik heb een atelier bij de hoop en ben egt al een tijd opzoek naar een woning