Er werd nog volop gewinkeld bij Wastora aan de Westzijde, totdat een oplettende buurtbewoner een beetje rook zag op het dak. Op die dag -30 aug 1993- kwam rond vier uur ‘s middags het eerste telefoontje binnen en werd de brandweer op verkenning gestuurd.

De wijkcommandant van de brandweer die direct ter plaatse was, vroeg zich af Ăłf er wel wat brandde. Maar in korte tijd werden de rookwolken steeds groter en snel sloegen de vlammen al uit uit dak.

Een zwarte dag voor Wastora; Zaandams mooiste warenhuis gaat in vlammen op


George Kuntz Sr, destijds wijkcommandant, Nico Moes, toen plaatsvervangend wijkcommandant, Herman Meijer, toen bevelvoerder van de eerst aangekomen tankautospuit, en Johan Zaal, toen brandwacht op de 1e tankautospuit, vertellen Kees MalingrĂ© over de brand. De video-opname vond plaats op de plek waar ook de eerste brandweerwagen stond in 1993. In de open lucht; dus je zult af en toe stevig windgeruis horen. De fam. Oosterveld stelde voor ons de originele opnamen uit 1993 beschikbaar. (Na de video typen we door.)


De Wastora-panden kunnen niet meer behouden worden. Alle waterstralen zijn op deze foto gericht op het behoud van de huizen aan de Botenmakerstraat (foto Wim de Jong).

Het vuur trok een hoop publiek:

Heel veel Zaankanters kwamen toch even kijken wat er het ‘hun’Wastora gebeurde (foto ‘Wim de Jong).

Een dag later was van het trotse Wastora niet meer over dan wat rokende puinhopen.

Daags na de brand restte slechts geblakerde puinhopen en bergen verwrongen staal (foto Bart Homburg).

Een begrip

In Zaandam en omstreken was Wastora een begrip, leuk winkelen, gratis koffie en aantrekkelijke prijzen. Met de slagzin: “wie rekent koopt bij Wastora” werd ook landelijk de nodige aandacht gevraagd Ă©n gekregen. Het bedrijf werd opgericht en groot gemaakt door de broers Klaas en Cees Molenaar. In aanvang uitsluitend als groothandel in “alles waar een stekker aan zit”.

Cees en Klaas Molenaar in een van hun eerste winkels rond 1970 (Gemeentearchief Zaanstad).

Maar toen in 1953 een radiowinkel aan de Westzijde kon worden overgenomen, was de eerste stap naar een eigen verkoopkanaal gezet. Het bleef niet bij WAsmachines, STOfzuigers en RAdio’s; in de loop van de jaren ontstond een breed concern met vele werkmaatschappijen met belangen in verzekeringen, vastgoed en o.a. textiel en gereedschappen. Naast winkels in Zaandam volgden vestigingen in Wormerveer, Beverwijk en Weert enz. . Maar daar bleef het niet bij; samen met het concern Simon de Wit werden wasserettes verspreid door Nederland opgezet (en vrij snel ook weer afgestoten). 

Advertentie 1985, Parool.

De gebroeders Molenaar waren altijd innovatief en durfden wel een stuntje aan. Door eigen import konden zij goedkoop wasmachines onder eigen merk (Bico) en zelfs merkkoelkasten (Zanussi) tegen een bodemprijs aanbieden. Dit werd zeker niet altijd in dank afgenomen door de reguliere detailhandel; maar het imago van Wastora was weer versterkt. Als ultieme “stunt” namen zij in 1972 voetbalclub AZ onder hun hoede. Dit leverde nog mĂ©Ă©r naambekendheid op en droeg zeker bij aan het succes van Wastora.

Voor velen waarschijnlijk een vertrouwd gezicht, de winkelpui van Wastora, mét aanbiedingen. Rechts hetzelfde steegje als op de eerste foto. Uiterst links is nog het woonhuis zichtbaar van de fam. Kamphuis. Later werd ook dit pand ingelijfd in het Wastora-complex (foto J. H. Prinsze).

Maar de Nederlandse markt en de economie veranderden zodanig dat Wastora niet meer zelfstandig kon opereren en werd overgenomen door Philips’ dochtermaatschappij It’s Electric. 

Ten tijde van de grote brand in 1993 was het warenhuis qua oppervlakte weliswaar gegroeid tot  ruim 12.000m2, maar toen was eigenlijk alleen het gebouw zelf nog eigendom van het Wastora-concern. Het warenhuis werd aan diverse ketens verhuurd als een soort “winkel in winkel”. De enorme brand bezegelde het lot van Wastora. De herbouw en exploitatie van een dergelijk warenhuis werden onuitvoerbaar geacht.

Na alle opruimwerkzaamheden bleef een groot gat achter in de Westzijde. Dit zou pas na een hele tijd worden opgevuld (foto Chris Krijt).

Pas veel later werd op de plek aan de Westzijde een nieuw pand neergezet. Wat echter bleef was de hechte band tussen “Wastora” en alle Zaankanters die er ooit hadden gewerkt, gevoetbald of gewinkeld. En vooral de herinnering aan “die machtige fik”. 


Voor het maken van het groepsinterview over de brand kregen wij alle medewerking van Kring 10 Botenmakerstraat en de volgende oud-brandweerlieden die -samen met vele andere vrijwilligers- de brand bij Wastora bestreden.

George Kuntz Sr: tijdens de brand wijkcommandant.
Nico Moes: toentertijd plaatsvervangend wijkcommandant.
Herman Meijer:  toen bevelvoerder van de eerst aangekomen tankautospuit.
Johan Zaal (woonde toen direct nĂĄĂĄst het pand van Wastora): brandwacht op de 1e tankautospuit.

Door Kees Malingré. Beeldmateriaal: Fam. Oosterveld; Gemeentearchief Zaanstad, J.H. Prinsze, Wim de Jong, Chris Krijt, Bart Homburg

Met regelmaat een jaar uit de geschiedenis van 50 jaar Zaanstad

In 2024 bestaat Zaanstad 50 jaar. De afzonderlijke gemeenten Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandijk en Zaandam hielden op te bestaan en gingen op in een gemeente met 125.000 inwoners (dat zijn er nu al 160.000). De Orkaan blikt bijna elke week terug in de geschiedenis, beginnend in 1974 totdat we in december bij ‘2023’ zijn aangeland. Uit elk jaar halen we een gedenkwaardige gebeurtenis terug. We hebben al een klad-lijstje met de meeste jaren, maar suggesties (wat in welk jaar en waaromzijn altijd welkom.