Dit jaar bestaat flat De IJdoorn in Zaandam 50 jaar. Eigenlijk zou dat op grootscheeps gevierd worden op 4 april maar door de coronacrisis ging dat niet door.
Het feest wordt uitgesteld, maar op de website van woningbouwcorporatie Rochdale wordt het gevierd met een interview met de 92-jarige mevrouw Sara Melse, die vanaf het begin in de flat woont (eerste huur: 235 gulden).
Mevrouw Melse woont op de dertiende verdieping van de IJdoorn (een ‘rechtopstaand dorp’, volgens bestuursvoorzitter Hester van Buren van Rochdale). In 1970 verhuisde Melse van Buiksloot naar deze flat:
“Ik hoefde niet te wennen, het was gelijk heerlijk. De woning is heel ruim en ik heb een fantastisch uitzicht. Het is in de omgeving natuurlijk wel volgebouwd in de afgelopen vijftig jaar, maar omdat ik zo hoog woon kan ik gewoon nog genieten van het park en de Gouw die beneden ons stroomt.”
Ze verhuisde eigenlijk omdat er sprake van was dat haar werkgever Ketjen naar Zaandam zou verhuizen. Uiteindelijk ging het bedrijf naar Amersfoort maar Melse was zo ingeburgerd in de IJdoorn dat ze ervoor koos op en neer te reizen.
“Ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan. IJdoorn is de beste flat van Zaandam.”
Met de biomassacentrale naast de deur is ze niet blij:
“We hebben veel last van het hout dat wordt gestookt om huishoudens, ook die van ons, van energie te voorzien. Er is flink tegen geprotesteerd maar nu staat het er toch.”
Op haar leeftijd moet ze extra goed uitkijken voor het coronavirus.
“Ik blijf thuis, het is niet anders. Met de lift ga ik nu even niet. Ik maak mijn wandelingen op de galerij met mijn rollator, wat een uitkomst. Dat ding is echt als een Rolls Royce voor mij. Gelukkig worden de post en de krant hierboven bezorgd, net als mijn boodschappen. Ik ben niet eenzaam aangelegd, ik kom mijn dagen wel door.”
Tot voor kort kon mevrouw Melse haar tijd besteden aan haar hobby quilten (foto onder).
De naam ‘IJdoorn’ is overigens ontleend aan het gehucht IJdoorn dat in de buurt van Durgerdam lag. Derk Peeters fotografeerde de bouw voor De Typhoon in 1970 (helemaal onder).
de naam kan inderdaad wel refereren aan de IJdoornpolder of het gehucht IJdoornerdam maar is volgens mij in principe genoemd naar de vuurtoren (c.q. lichtbakentje) die daar net buitendijks lag.
Sinds wanneer stroomt de Gouw?
Tijdens een vakantie, vele jaren geleden, sprak ik de voormalige directeur van ERA. Hij vertelde dat men per week een laag bouwde. 14 weken (14 hoog, toch?) later waren ze klaar...
Ik heb warme herinneringen aan de fijne, grote speeltuin aan de voet van de IJdoorn. Wij noemden die speeltuin altijd "het indianendorp" vanwege de houten wigwams en de hoge uitkijktoren. Jammer dat die ooit (lang geleden) is opgedoekt.