De brug in de Rijksweg A8. Later bekend geworden als de Coenbrug in Koog aan de Zaan. Waarschijnlijk in gebruik genomen eind 1968 of begin 1969. 50 jaar geleden dus.
Maar geen feestje. De brug – die destijds probleemloos dwars door het dorp werd getrokken – is nu het middelpunt van controverses: geluids- en milieuoverlast, 80 of 100 km? Doortrekken naar A9 of zo laten?
De nieuwe weg wordt op de foto hieronder aangelegd. Zicht vanaf de Zaandamse kant, het raadhuis van Koog aan de Zaan (rechts van de brug) en de kerk (links van de brug) zijn duidelijk zichtbaar. Onder de Oostzijde met een tankwagen. De foto is van de Facebook-pagina van Werkgroep A8 / Coenbrug.
Hieronder een ‘Panorama met Raadhuis’ – dus de situatie ver voor de bouw. Naast gemeentehuis rechts het huis van M.J. Deijle en Fam. Dirkzwager dat later gesloopt zou worden voor het Coentunnel-viaduct (1930), foto Gemeentearchief Zaanstad.
En hier de aanleg van de Coentunnelweg en viaduct over de Zaan en oud-Koog. Rechts de Noorderbrug, de verbinding tussen Koog aan de Zaan en Zaandam. Links de Kogerhem met fabrieken. Onder de spoorlijn Amsterdam-Uitgeest en de Provincialeweg. Rechtsboven de Slachthuisbuurt en het Kogerveld (1968), foto Gemeentearchief Zaanstad.
Op de plek waar de Coenbrug kwam en eerder de velden van KFC lagen begroef het gewapend verzet in februari 1945 de even eerder geliquideerde collaborateur Meine van Manen (1920-1945). Tot op heden is onbekend of Van Manen daar nog steeds ligt of, in verband met de aanleg van de Coenbrug, is weggehaald en elders begraven. Zijn nabestaanden zouden dat graag vernemen. Wie weet er meer?