Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad is akkoord met opvang van maximaal 400 asielzoekers voor de duur van anderhalf jaar op een boot in de Achtersluispolder.

Behalve de collegepartijen VVD, ROSA, PvdA, CDA, GL, D66 en CU gaven ook PvdD, DENK en SP een positieve zienswijze af zodat burgemeester Hamming het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor een ‘hotelboot’ voor de tijdelijk noodopvang van asielzoekers kan honoreren.

Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Met name op financieel gebied, de opvang mag de gemeente niks kosten. Daarnaast vroegen partijen om aandacht voor zinvolle dagbesteding, de inzet van vrijwilligers en vooral mogelijkheden voor OV en fietsvervoer vanuit het afgelegen gebied.

Deugpartijen

POV, DZ, LZ en PVV waren tegen, de laatste partij vond sowieso dat de instroom van asielzoekers gestopt moest worden. Zaanstad moet dus niet meewerken aan opvang. Partijen die hadden gepleit voor de opvang van Afghaanse vluchtelingen deed hij af als naïeve ‘deugpartijen’. D66-raadslid Jan de Vries beschouwde dat als een geuzennaam: “dan ben ik maar een deuger”.

Van Haasen twijfelde eraan of er Afghanen zouden komen: “wij krijgen nareizigers uit andere landen in onze mik geduwd die door Vluchtelingenwerk worden geronseld, er komt hier geen Afghaan”. De Achtersluispolder vond hij ook nog eens gevaarlijk: “Deze mensen komen uit de woestijn en kunnen niet zwemmen”.

Kosten

Bij DZ en POV bestond vrees dat Zaanstad toch de rekening gepresenteerd zou krijgen. Bovendien vertrouwden ze het COA niet, daar kreeg Zaanstad nog geld van en bovendien zijn de kosten voor de niet doorgegane opvang aan het Rustenburg nooit vergoed. Die 400 van COA vond Harrie van der Laan boterzacht: “zo dadelijk staan ze voor de deur met: het zijn er 1.200”.

Tyler ter Meulen van LZ vreesde ook dat het Zaanstad geld zou kosten en dat de Achtersluispolder ongeschikt was (hij vond de Gedempte Gracht beter) maar uitgedaagd door Menno de Haas (ROSA) liet hij weten dat hij eigenlijk sowieso tegen opvang was: “onder de streep blijft er een dikke NEE over”.