Bij De Orkaan kan je terugpraten: ergens niet mee eens (of juist wel), een andere mening, een aanvulling, een suggestie, een correctie, een opinie, een pluimpje of een jammerklacht…

Wie niet scheldt, niet teveel van de zaak afwijkt, geen beledigingen uit, niet te te vaak wat wil zeggen en niet in HOOFDLETTERS schrijft, kan z’n (m/v) ei kwijt bij de reacties van De Orkaan.

Vorige week tikten we nr. 40.000 aan op de website.

Dat is niet alleen veel, het is ook bijzonder. Verreweg de meeste lokale (en landelijke) nieuwswebsites laten geen reacties meer toe. Ze vonden de moderatie teveel werk (en te duur) en waren niet tevreden over de kwaliteit.

Bij De Orkaan hebben we precies de omgekeerde ervaring: juist omdat we streng modereren neemt de kwaliteit toe, artikelen waar veel op gereageerd wordt, worden ook meer gelezen, en vaak levert het ook nog iets op: een follow up, een tip voor een ander verhaal of een waardevolle aanvulling.

Anoniem

In het begin (de eerste 3 jaar) waren er nauwelijks reacties, en als ze waren, waren ze anoniem, vaak van dezelfde personen en stelden ook qua inhoud weinig voor. Andere lezers kregen in ieder geval niet de aandrang ook te reageren.

Maar naarmate het bezoek toenam, groeide het aantal reacties (en het aantal uitglijers: anonieme scheldpartijen, mensen die overal op reageerden, spam, persoonlijk aanvallen en onzin-reacties). Dat vroeg om ingrijpen. In stapjes voerden we dat in: alleen reageren met werkend mailadres, geen schuilnamen of anonieme bijdragen meer, met voor- en achternaam reageren, en af en toe de regels nog eens uitleggen.

Er gebeurde iets wonderlijks: hoe strenger we werden, hoe meer reacties er kwamen. We gooien nog wel reacties weg, maar eigenlijk gebeurt dat vooral als mensen niet met hun eigen voor- en achternaam willen reageren (en soms is dat best jammer want ook daar zitten vaak goeie reacties bij). Niet alles is even jofel trouwens.

Overleden

Verreweg de meeste lokale media doen niet aan reacties op de site, bij regionale dagbladen en omroepen mag het helemaal nooit, bij lokale omroepen in 10 procent van de gevallen en bij lokale nieuwssites bij 20 procent van de titels volgens een recent onderzoek van de Hogeschool Utrecht. Bij media waar het niet mag, hebben ze de reacties over de schutting bij Facebook gegooid.

Waar wordt veel op gereageerd? In de afgelopen periode was dat veel bij artikelen over corona, daar ging het soms ook wel heftig aan toe. Maar ook stukken over verkeer, Schiphol, de Zaanse Schans, coffeeshops, bomenkap, het Cultuurcluster, de Zaanbrug en asielzoekers leveren over het algemeen veel reacties op.

Artikelen over bekende Zaankanters die zijn overleden, krijgen vaak veel reacties: Derk Peeters (24), Peter Tates (25), Ben Rozema (49) en Gennaro Iaccarino (110).

Je mag reageren op dit artikel!