De 13 Vietnamezen en 11 Albanezen hadden tussen de 500 en 3000 dollar betaald om met de boot Moses Agga van IJmuiden naar Sea Palling in Engeland gebracht te worden. Verder dan de haven kwamen ze niet.
De 24 vluchtelingen en de ‘bemanning’, de Amsterdammer Djarno P. (26) en Sebastiaan van B. (27) uit Wormer, werden op 15 augustus 2015 door de Marechaussee van boord gehaald. Beide mannen werden vrijdag door de rechter in Haarlem tot 4 jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Tegelijkertijd met P. en Van B. stonden nog vier andere verdachten terecht die volgens de rechtbank deel uitmaakten van een criminele organisatie die zich met mensensmokkel en hennepteelt bezig hield. Zij werden tot straffen van 3 tot 4,5 jaar veroordeeld.
Moses Agga
De zaak kwam aan het rollen toen de Marechaussee van een haven-medewerker begreep dat er vermoedelijk illegalen aan boord van de Moses Agga waren en dat de boot naar Groot-Brittannië wilde.
De Moses Agga was in juli 2015 in Huizen de gekocht en naar Marina Seaport in IJmuiden gevaren. P. en Van B. kregen rond 10 augustus de sleutels van een ander bendelid. Zij zouden de boot met de vreemdelingen naar Engeland varen.
Op 15 augustus 2015 zijn de 13 Vietnamezen en 11 Albanezen van Huizen naar de Moses Agga in IJmuiden gebracht. De Vietnamezen waren per trein van Parijs naar Amsterdam gereisd, en met een taxi naar een locatie in Huizen. De boot was geschikt voor 8 opvarenden.
Levensgevaarlijk
Volgens de rechtbank zou de reis levensgevaarlijk zijn, waardoor de straf ook hoog uitvalt:
“Wanneer er daadwerkelijk uitgevaren zou zijn, was dit volstrekt onverantwoord vanwege de uitrusting van het zeiljacht, waaronder zwemvesten die niet geschikt waren voor gebruik op open zee, het ontbreken van de mogelijkheid noodsignalen af te geven, de technische staat van het jacht, de overbelading, het gebrek aan vaarkennis bij de bemanning, het vaargebied met sterke stromingen en drukke scheepvaart.”
Herald Meijer van de Koninklijke Marechaussee zei in februari tegen de NOS:
“het zou zomaar kunnen zijn dat deze boot halverwege gezonken zou zijn en dat we 26 slachtoffers hadden gehad.”
Directeur Gerlof Funke Küpper van de jachthaven in IJmuiden zegt tegen het AD:
“Ze mogen God op hun blote knieën danken dat ze gepakt zijn. Want als ze waren vertrokken, hadden ze het niet overleefd.”
Geldnood
Een deel van de vreemdelingen had geen documenten, niemand had een geldig visum voor Engeland, “het doel kan alleen mensensmokkel vanuit Nederland naar Groot-Brittannië zijn geweest” volgens de rechtbank.
Volgens het AD namen Djarno P. en Sebastiaan van B. de klus aan omdat ze geld nodig hadden. Goed voorbereid waren ze niet, ze hadden een paar zeillessen gevolgd en op Google gezocht naar ‘omslaande zeilschepen op zee’.
Gebruikte bronnen: Rechtspraak.nl (uitspraak), NOS (aanhouding) en AD (aanhouding, rechtszaak), Google Earth (foto boven, van Marina IJmuiden).