Of het een record is weten we niet. Maar een soort van ‘mijlpaal’ was het wel. Alle zes roltrappen in het stationsgebied van Zaandam waren buiten werking en de lift aan de westkant van het station was defect.
Aan de westkant van Zaandam is het stationsgebied nu ontoegankelijk geworden voor mensen die slecht ter been zijn, een kinderwagen meenemen, in een rolstoel zitten of zich met een rollator moeten verplaatsen. Zowel de lift (foto boven) als de roltrap werken niet meer. De lift is volgens Orkaan-lezers al langer stuk. Op de Defect-sticker (“Wij werken aan spoedig herstel”) kan de reparateur wel een datum noteren, maar daar is wijselijk vanaf gezien. Je kan er niet komen als je afhankelijk bent van lift of roltrap, je komt er ook niet meer weg.
De beide roltrappen op het Stadhuisplein waren ook buiten werking. Maar dat is eerder regel dan uitzondering. De roltrap van het Stadhuisplein naar het busstation is al maanden met een hek afgesloten, alsof de kans dat die ooit nog zal gaan werken, zo goed als uitgesloten is.
De beide roltrappen op de perrons deden het vanavond ook niet.
Werkte er helemaal niks? Volgens ons werkten de liften in het station wel en kon ook de lift naast de roltrappen op het Stadhuisplein gebruikt worden. Ook de lift bij het busstation werkte.
Door Piet Bakker. Foto: De Orkaan.
Mischien wordt het eens tijd voor een goede onderhoudspartij! laatst liep ik voorbij en er kan nog geen goedemorgen vanaf. Als gepensioneerd monteur zie je direct dat er geen passie en kunde aanwezig is.
Beste toetsenbordridders, zou het niet gewoon zo zijn, dat al die roltrappen en lift gesloopt zijn door onze lieve jeugd", of andere onverlaten? 6 roltrappen gelijk defect is (technisch) onmogelijk. Daar moet een reden voor zijn.
".....Alle zes roltrappen in het stationsgebied van Zaandam waren buiten werking en de lift aan de westkant van het station was defect....."
De roltrappen zijn voor binnengebruik, daarom gaan ze ze vaak kapot. Het doet er niet toe wie de roltrappen kapot maakt, het gaat erom dat je er als Gemeente en NS voor moet zorgen dat zowel station als stadhuis bereikbaar is voor iedereen. Dat betekent actie ondernemen als iets niet werkt of te kwetsbaar blijkt.
Laatst zou ik met een oudere dame haar rijbewijs ophalen. Intriest dat toen we de lift in wilden stappen deze defect was. Ook de roltrap was buiten gebruik (defect?). Met veel moeite wist de dame langs de trap omhoog te komen en zeeg neer op een soort betonbankje en zei “ik schaam me wel een beetje hoor!” Dan heb ik het nog niet over de gore omgeving waarin roltrap en lift zich bevinden! schandalig!!
Gemeente Zaanstad moet zich diep schamen. Welke gemeente gaat er op een terp van 20 meter hoog voor z’n burgers een dergelijk slecht bereikbaar gebouw neerzetten? (Onze trots van Zaandam, het gemeentehuis.)
Dieptriest! Dit is het resultaat van “50 jaar Zaanstad” - iets om trots op te zijn?
De publieksbalies van het Bannehof waren alle op maaiveldniveau. Goed, het gebouw zelf was in the middle of nowhere, maar voor mindervaliden verder prima toegankelijk. Ach ja, vroeger...
Misschien verdient het overweging om een traplift te installeren……
zeer zeker ook in de rozemhof
bik de vomarkt zeer irritant
Alweer een leuk item voor Arjan Lubach...
gebeurd regelmatig ook in het Rozenhof,zeer irritant
Whoooow! Een mijlpaal!
Weet je, we zijn al blij als we met de trein naar huis kunnen zonder ons te laten ophalen. Dat we er niet 4 uur over doen om thuis te komen. Dat klimmen als een gems over de trappen van Sjoerd kan er dan ook nog wel bij.
Relativeringsvermogen met dank aan ProRail, Structon, NS, personeelstekorten, materiaalgebrek, onrust in het Suezkanaal, Poetin, pandemieën....
Antwoord Gemeente Zaanstad na melden:
"Beste Karin, Wat vervelend dat de lift in storing staat. (Bedankt voor het doorgeven). De storing van deze lift is doorgegeven aan de NS, hij valt onder hun verantwoordelijkheid. Er is de mogelijkheid om de lift te nemen in het fietsenpakhuis, hier kan je ook de hellingbaan omhoog gebruiken. Ook is er de mogelijkheid om de slinger te gebruiken, hier is een voetpad aanwezig wat omhoog gaat. met vriendelijke groet"
Nooit geweten dat er lift is in De Droogschuur. Jullie??
De slinger eindigt voor lopende mensen met een aantal trappen en is derhalve geen alternatief voor hen die geen trappen kunnen lopen.
De lift bij de Droogschuur is een goederenlift en alleen toegang via een sleutel en verboden voor personen.
Geweldig antwoord hè van Gemeente Zaanstad..... Dank ik zal opnieuw een melding maken (want uiteraard kan reageren niet meer, de zaak is volgens hen afgehandeld).
Graag ook aandacht voor de linkerschuifdeur van het station. Die is ook al maanden stuk. Al zó lang, dat het NS-personeel niet weet of ze moeten huilen, zuchten of lachen als je het vraagt. "Nog steeds kapot? Dat hebben we nou al zó vaak doorgegeven..."
Volgens mij is het al zeker twee maanden, het kan ook langer zijn. ProRail is verantwoordelijk, maar de afdeling Publieksvoorlichting kon alleen vertellen dat de "stationsmanager" liet weten dat de motor van de deur defect is. Publieksvoorlichting ging ervan uit dat dat betekende dat er een onderdeel in bestelling stond, maar dat was giswerk. Een datum voor reparatie was er ook niet.
En de gewone trap naar de bussen is zo hoog en zo steil met van die smalle treetjes dat het ook met goed functionerend bewegingsapparaat een uitdaging is om daar ongeschonden vanaf te komen. Zeker als die zeldzame bus er nog net staat, op het punt van wegrijden.
Je kunt nog via het fietspad rond de Hermitage (mijl op zeven) omhoog maar dan ben je nog niet op een perron.
Misschien tijd voor een aantal Luie trappen met daarnaast hellingbanen die iets minder weghebben van een ski-helling dan die ene langs de primark? ( nat weer en leren zolen, joechei!!!)Iets hufterproofs "met zonder" motortje? Zodat je altijd zelfstandig op eigen kracht naar de perrons en de stad kunt komen? Mooie esthetisch verantwoorde uitvoering passend bij bestaande bouw geen bezwaar.
Die trap naar het busstation is ontworpen door een architect uit Garmisch-Partenkirchen, je moet er zo soepel als mogelijk van af kunnen glijden.
Ach, de records worden keer op keer gebroken. Tijd om het Guinness Book of Records te gaan bellen.