Op de plek waar de sportvelden van Provily en Slibkuil in Krommenie lagen, komt ‘Eilanden van Hain’, een “energieneutrale, waterrijke woonwijk met circa 235 grondgebonden woningen.”
Het plan wordt ontwikkeld door gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, onderdeel van Koninklijke BAM Groep, die na een selectieprocedure door Zaanstad werd gekozen.
Het plan is volgens de ontwikkelaar “gebaseerd op de principes van de oude dorpen in de Zaanstreek, en voorziet in een hechte samenwerking met Staatsbosbeheer waardoor toekomstige bewoners volop in de natuur leven.”
Tijdens de aanbesteding heeft “een bewonersvertegenwoordiging meebeslist in de selectie van de winnaar”, aldus Gert Grandiek, hoofd gebiedsontwikkeling gemeente Zaanstad.
Met de titel Eilanden van Hain wordt verwezen naar de historie van de locatie. ’t Hain is de naam van de archeologische vindplaats nabij de Busch en Dam van wat ooit een Romeinse wachttoren, militaire vesting of heiligdom is geweest.
Het ontwerp van het landschap is in handen van FLUX landscape architecture. Het ontwerp van de woningen is van Common Affairs in Amsterdam.
Anno 2019, met een schreeuw om rechtvaardig woningbeleid komt men met dit plan!
Woningen vanaf E 400.000. Geen enkele vorm van bouwen voor starters waar zo om gevraagd wordt.
Het bouwen alleen voor de rijken kan dat nu nog?
Een eeuwenoud onaangetast gebied van wegen en waterlopen gaat op de schop.
Dan nog iets: De voetbalvelden langs de zeer drukke provinciale weg blijven bestaan.Deze zijn bestemd voor de jeugd, in het geluid en het fijnstof. Bij bezwaarmaken zullen we daar rekening mee houden! Politiek doe hier wat tegen!
Grondgebonden woningen ?
Doe mij dan maar niet grondgebonden, hoeven we ook geen heipalen meer te gebruiken :-)
Wat een onzinnig gezeur zeg. Hoe verzinnen ze het.
Omdat dit zo een 'unieke locatie' was volgens de gemeente worden er inderdaad vooral huizen gebouwd in het midden en hoge segment.
Zoals de gemeente zelf aangeeft:
"In Krommenie kan op de vrijkomende locaties van Provily en Slibkuil een mooie nieuwe woonbuurt worden gebouwd, die aantrekkelijk is voor woonconsumenten in het hogere marktsegment, woonconsumenten die gemeente Zaanstad nu graag aan zich zou willen binden."
De gemeente heeft geen eisen gesteld aan een minimum aantal starterswoningen of iets dergelijks. Er komt geen sociale bouw.
Nog een mooie van de gemeente:
"De locatie op de grens van stedelijk en landelijk gebied nodigt uit tot het ontwikkelen van woningen in het hogere prijssegment, zoals vrijstaande woningen en twee onder één kap op ruime kavels. Diversiteit in prijssegmenten en typologieën is gezien de ligging en omvang van de beide locaties goed mogelijk en voorkomt dat onderdelen in het project met betrekking tot afzet met elkaar gaan concurreren. Voorkomen moet worden dat het project een ‘vinex’ uitstraling of traditionele rijtjes woningen krijgt. In woorden uitgedrukt gaat het om sferen, die duiden op ‘lommerrijk’, ‘open’ en beleving van ‘privé’. Heldere keuzes moeten worden gemaakt."
Ben benieuwd of er ook aan de starters is gedacht. Heb zo een vermoeden van niet!!!
Mooie woorden, gladde marketingpraat. Het is allemaal zo betrokken en zo duurzaam, enz, enz. Maar van een een logische ontsluiting van de wijk (bij de Krokodil) kan geen sprake zijn. Waardoor de omwonenden behoorlijk meer verkeer door hun straten kunnen verwachten.