Meteorologisch gezien was 2024 een bijzonder jaar. Wereldwijd gezien is het vrijwel zeker dat 2024 het warmste jaar ooit zal worden. Maar geldt dat ook voor de Zaanstreek?
Door Hessel Kraaij
De gemiddelde temperatuur over het hele jaar 2024, komt nu voor Zaandam-Peldersveld uit op op 12,2 °C. Daarmee is 2024 het warmste jaar en komen de vorige record-warme jaren 2020, 2022 en 2023 met een gemiddelde temperatuur van 12,1 graden op een gedeelde tweede plaats. Vier van de vijf laatste jaren zijn dus de warmste jaren sinds de metingen zijn begonnen en dat is dus best bijzonder te noemen.
Na een aantal zeer zonnige jaren valt 2024 toch wat tegen. Het aantal zonuren komt nu uit op 1795 uur. Voor De Bilt kwam het aantal zonuren uit op 1746 uur tegen 1813 normaal.
Het jaartotaal aan neerslag in 2024 komt in de Zaanstreek uit op 1282,8 mm tegen een gemiddelde over de afgelopen 20 jaar van 943 mm. Daarmee komt dit jaar na het record van 2023 met 1403 mm uit op een tweede plaats voor natste jaren.
December somber en nat
De gemiddelde temperatuur over december bedroeg de afgelopen 20 jaar 5,1 graden. Vorig jaar kwam december met gemiddeld 7,1 °C in de Zaanstreek op de tweede plaats van warmste december-maanden. Recordhouder blijft 2015 met maar liefst 9,3 °C.
December 2024 registreerde een gemiddelde van de temperatuur op 6,6 graden en komt daarmee op de vijfde plaatst van de warmste decembermaanden van de afgelopen 20 jaar.
December 2024 is de zesde maand van dit jaar met meer dan 100 mm neerslag. Zaandam-Peldersveld komt met een totaal van 111,3 mm weer boven het normale gemiddelde van 89 mm in december.
December werd een uitgesproken sombere maand. Op maar liefst 22 dagen bleef de zon totaal onzichtbaar door een dik wolkendek en de laatste dagen van het jaar zware nevel- en mistdagen. Het aantal zonuren kwam niet hoger uit dan 25,8 uur en dat is ongeveer de helft van het aantal uren zon dat we normaal gesproken in december te zien krijgen.
Hessel Kraaij houdt al jaren het weer bij op ‘weerstation Zaandam-Peldersveld’. Hij schrijft daar maandelijks over op zijn weblog. De Orkaan vond zijn waarnemingen bijzonder genoeg om ze hier – maandelijks over te nemen. Hij stuurde ook de neerslag- en zon-gegevens over de laatste jaren zodat we kunnen vergelijken.
Boven de temperatuur van de afgelopen 12 maanden vergeleken met de gemiddelde temperatuur sinds 2004. December zat boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.
Onder de gemiddelde neerslag – ook vergeleken met het gemiddelde sinds 2004. December was dus natter dan gemiddeld.
Data en tekst: Hessel Kraaij / grafieken: De Orkaan, de achtergrondfoto bij de temperatuur is van Siemen de Boer. Die bij de neerslag is van De Orkaan. Foto boven: MIND-Summer-Ride (Edwin-Kleiss).
Het klimaat verandert en dat komt hoofdzakelijk door de landbouw 🤨
Het klimaat veranderd, dat klopt maar dat komt niet alleen door de landbouw en fossiele brandstoffen.
Natuurlijk zijn dat oorzaken maar of die echt zo`n grote invloed hebben wordt door menigeen betwijfeld.
De grootste oorzaak van klimaatverandering heeft een natuurlijke oorzaak, namelijk de stand van de aardas, de zon en de positie van de aarde in het heelal.
Heel langzaam schuift de aardas met de wijzers van de klok mee richting de evenaar wat van invloed kan zijn ons klimaat.
De temperatuur van de zon is ook niet altijd hetzelfde, dat komt door de protuburansen of zonnevlammen, dit zijn een soort steekvlammen die meer dan 100.000 km boven het oppervlak van de zon kunnen uitsteken.
Niet alleen de plaats van de aarde ten opzichte van de maan, planeten en zon is van belang maar ook kometen kunnen van invloed zijn maar ook de positie van ons sterrenstelsel, omdat alle sterrenstelsels bewegen door de kosmos.
Voorbeelden van klimaatveranderingen zijn de ijstijden en in de 17e eeuw waren er gedurende een periode van ongeveer 50 jaar zeer stenge winters met veel sneeuw, deze periode wordt ook wel de kleine ijstijd genoemd.
Ook is Nederland ooit subtropisch geweest.
Kortom, klimaatveranderingen zijn er al zolang de aarde bestaat.
Gedegen stukje, Bert. En wat te denken van de periode die ik altijd de mini- ijstijd noem: 1940 tot 1987: Twee winters van de eeuw, een van het millenium en nog een hele rits koude winters daarnaast. De afgrijselijke jaren zestig zomers. Vorig jaar was de gemiddelde temperatuur bijna 12 graden in de periode juli 1962 t/m juni 1963 lag deze 5 graden lager....
Tot nu toe alweer 52 mm in mijn glazen metertje dit jaar. Het houdt maar niet op......
het kan vriezen of dooien met het weer onvoorspelbaar
Dat is waar, het weer doet van alles, maar gemiddeld kun je trends waarnemen in de data van het klimaat.