De eerste ideeën voor een groot beeld bij Nauerna dateren uit 2005. De plannen gingen de ijskast in maar kwamen er tijdens Sail2015 weer uit.

Als er genoeg geld is, moet beeld in 2022 klaar zijn.

UPDATE: De Belangengroep Nauerna (BGN) heeft de initiatiefnemers laten weten dit beeld niet op het park naast het buurtschap te willen hebben. (zie ook de comments)

Bij de vuilstort Nauerna zou een groot kunstwerk moeten verrijzen: een landmark van 35 meter hoog. Te zien vanuit de Zaanstreek en Amsterdam en door iedereen die over het Noordzeekanaal vaart.

Kunstenaar Ruud van de Wint kreeg in 2005 de opdracht van Afvalzorg om een beeld te ontwerpen ter gelegenheid van het gereed komen van het nieuwe kantoor van Afvalzorg. Het beeld zou op een van de heuvels van de stort moeten komen. Van de Wint overleed in 2006 maar had toen zijn ontwerp al ingeleverd.

baken-landschap

Omdat er geen medefinanciers werden gevonden is het ontwerp voor het Baken in de ijskast gezet. Tijdens Sail2015 is het initiatief weer opgepakt door Enno Neef, oud Gedeputeerde en oud President Commissaris van Afvalzorg.

Neef onderzoekt de haalbaarheid van het Baken van Nauerna. In december 2015 is een oordeel van de Adviescommissie Beeldende Kunst Zaanstad gevraagd en gekregen. Neef kreeg subsidie om een 3D model van het Baken te laten maken. In juni 2016 is Adriaan Geuze van bureau WestS gevraagd een ontwerp voor een landschappelijke inpassing voor het Baken te maken.

Het beeld wordt 35 meter hoog, 50 meter breed en 5 meter dik volgens de tekening.

baken-nauerna-tekening

De initiatiefnemers gaan de plannen met de bewoners van Nauerna bespreken, en zullen daarna een verzoek bij B&W van Zaanstad indienen om het Baken van Nauerna op basis van het dan vastgestelde bestemmingsplan mogelijk te maken. En dan moet er ook nog geld komen.

baken-nauerna-binnen

De website van het Baken is nog in aanbouw, maar het comité van aanbeveling is in ieder geval indrukwekkend.

baken-comite