De Zaanstreek heeft water, historische panden, industrieel erfgoed, lintdorpen, de Zaanse Schans en natuurgebieden. Maar we hebben ook nieuwbouwprojecten, Zaanse koppen, evenementen en sportprestaties.

En… we beschikken over messcherpe Zaanse kijkers met een rake blik. Fotografen die zien wat wij missen.

Hen hebben we gevraagd of we mee mogen spieden door hun 2016-lens. En vanaf vandaag plaatsen we elke dag tot 2017, tien zeggende foto’s van het bijna afgelopen jaar.

We trappen af met de (Oost)Zaans fotografe Anjo Kan. Vorig jaar gaf Anjo ons ook een jaaroverzicht.Toen zag je al dat haar lens over onze grenzen rijkt. Dat maakt haar een beetje een buitenbeentje in onze terugblik.

“Zien, ontmoeten en delen zijn voor mij heel belangrijk” zegt ze over zichzelf, waarbij wij hopen dat haar lens beschikt over een filter om het ergste leed buiten haarzelf te plaatsen

duinkerken-23-01-2016-een-groep-jongens-warmen-hun-handen-boven-gloeiende-kolen-het-vluchtelingenkamp-is-een-modderbad-alles-is-vies-nat-en-koud
Duinkerken, 23-01-2016: Een groep jongens warmen hun handen boven gloeiende kolen. Het vluchtelingenkamp is een modderbad, alles is vies, nat en koud.
foto-2-duinkerken-24-01-2016-een-groep-vrijwilligers-brengen-muziek-instrumenten-en-hoepels-naar-het-kamp-een-jongetje-verdwijnt-in-de-muziek-tussen-het-vuilnis-in-de-modder-speelt-hij-op-zijn-g
Duinkerken, 24-01-2016: Een groep vrijwilligers brengen muziek instrumenten en hoepels naar het kamp. Een jongetje verdwijnt in de muziek, tussen het vuilnis in de modder speelt hij op zijn gitaar.
Photo by Leo Weijs
Lesbos, 25-02-2016: Recht tegenover de luchthaven op Lesbos (Mytilini) arriveert een rubber bootje vol met vluchtelingen. Vrijwillige life guards springen in de zee om de mensen veilig aan wal te brengen. Nog steeds arriveren er dagelijks bootjes met vluchtelingen op Lesbos.
foto-4-een-syrisch-meisje-net-gearriveerd-op-lesbos-de-emergency-blanket-tegen-de-kou-is-door-vrijwilligers-omgetoverd-tot-een-hoofddeksel
Lesbos, 25-02-2016: Een Syrisch meisje net gearriveerd op Lesbos. De emergency blanket tegen de kou is door vrijwilligers omgetoverd tot een hoofddeksel.
foto-5-anjo-kan
Lesbos 27-02-2016: Griekse kinderen, mannen, vrouwen, vrijwilligers, vluchtelingen maken hand in hand een ketting langs de kust van Lesbos. Door heel Europa doen groepen mensen dit. “Safe passage” is de boodschap, een veilige overtocht voor iedereen.
foto-6-anjo-kan
Lesbos 03-03-2016: Ik loop naar Christos de beheerder op de begraafplaats Agios Panteleimonas in Mytilini. “Waar liggen de drenkelingen begraven?” vraag ik. “Achterin”, zegt hij. Daar aangekomen zie ik vuil en onkruid daartussen teddybeertjes en stukken steen waar namen op staan. In de eerste zes weken van 2016 hebben 80.000 vluchtelingen de oversteek gemaakt van Turkije naar Griekenland; in totaal zijn er 410 mensen verdronken.

Zoals uitgebreid belicht, bereikten sommige vluchtelingen de Zaanstreek. Zaanse vrijwilligers werden al snel een voorbeeld voor mensen door heel Nederland. Naast vele activiteiten als taalles, fietsles en yoga, werden door vrijwilligers mensen bij de noodopvang in de Achtersluispolder opgehaald voor een dag in Wereldtuin in Westneemster. Anjo was hierbij organisatorisch betrokken ( met haar zus Francien), en legde sommige momenten ook vast.

‘Samen met andere wereldvrouwen tuinieren we in de Johanneshof, Wereldtuin. Met de oogst van de dag koken we op open vuur de meest heerlijke gerechten.’

foto-7-anjo-kan
Twee zussen uit Mongolia
foto-8-anjo-kan
Gezamenlijk eten in de Wereldtuin
foto-9-anjo-kan
‘Het mooiste van deze dagen vind ik de ontmoetingen’.

En dan een foto die Anjo maakte in Zaandam op 29 juli in 2011 van Truus Menger.

‘Ik mocht haar portretteren bij het Jan Bonekamp en Hannie Schaft-monument op de Westzijde in Zaandam voor Monumenten Spreken. Op 18 juni 2016 overleed zij. Ik staar naar de titel van haar boek in mijn boekenkast: ‘Toen Niet Nu Niet Nooit’’

foto-10-anjo-kan
‘Toen Niet Nu Niet Nooit’

Online zijn foto’s via Anjo’s website te zien, ze is te volgen op Twitter, Facebook en Instagram.

Anjo (1968) studeerde af als tuinontwerper, professioneel bloemist en fotograaf. Ze is gespecialiseerd in reis- en natuurfotografie. Als vaste fotograaf voor Monumenten Spreken leerden wij haar werk –en werkwijze- kennen. Het afgelopen jaar gaf ze ons ook beeld van de wereld waarin vluchtelingen terecht komen nadat ze het ergste gehad lijken te hebben.

De foto linksboven is van vorig jaar. Ook toen bezocht Anjo Lesbos, waar vluchtelingen aankwamen.