Het Honig Breethuis aan de Lagedijk in Zaandijk viert dit jaar haar twintigjarig bestaan.
Het ‘woonhuismuseum’ doet dat vanaf 1 november met een expositie over de behangselschilder Willem Uppink waarvan origineel werk in het pand te bezichtigen is. Ook verschijnt een boek over Uppink.
Het rijksmonument op nr. 80 werd in 1999 heringericht als museum. Vanaf 1940 was het pand in gebruik als Zaanlandsche Oudheidkamer, in 1992 werd het omgedoopt tot Zaans Historisch Museum. Het huis is ingericht als voormalige ‘fabrikeurs’woning.
Het pand werd rond 1709 gebouwd door de Zaandijker papierfabrikeur Cornelis Jacobsz. Honig, die samen met zijn broer het witpapierbedrijf C. & J. Honig oprichtte met molens de Vergulde Bijkorf en de Veenboer. In 1770 kwamen zowel het papierbedrijf als de woning in handen van de familie Breet. De gereconstrueerde inrichting refereert aan de periode omstreeks 1825-1850 toen het pand bewoond werd door het gezin Breet-de Jager.
Rond 1829 liet Jacob Cornelisz. Breet een nieuw luchthuis aan de ouderlijke woning bouwen. Ook gaf hij de Amsterdamse behangselschilder Willem Uppink opdracht de tuinkamer te decoreren met panoramische behangselschilderingen. Dit behangselensemble vormt het topstuk in de museumwoning.
Van Uppink zijn er nog zes ensembles bewaard gebleven, op de Keizersgracht in Amsterdam, in het Honig Breethuis en in een particuliere woning in Zaandijk. De behangsels in het Honig Breethuis dateren van 1830, het andere Zaandijker ensemble uit 1832 en de Amsterdamse ensembles dateren tussen 1812 en 1820. De vroegste behangsels van Uppink die bekend zijn, stammen uit 1807.
Van 1 november 2019 t/m 30 april 2020 is in het Honig Breethuis een expositie over Uppink die ook portretten op paneel en landschappen schilderde. Het Honig Breethuis kwam vorig jaar in het bezit van een bijzonder portret van een predikantengezin uit 1798. Dit portret stelt mogelijk de Purmerender predikant Gosselius Habbema met zijn vrouw Elisabeth Johanna de Vries en dochtertje voor. Het portret zal voor het eerst te zien zijn in de tentoonstelling. (bericht gaat door onder schilderij)
Bij de jubileumexpositie verschijnt een rijk geïllustreerde monografie over Uppink met een overzicht van alle bekende behangselschilderingen, aangevuld met landschappen en portretten.
In het kader van het jubileum worden er lezingen en bezichtigingen van de behangsels georganiseerd op zondagmiddagen. De lezingen worden afwisselend in Zaandijk en Amsterdam gehouden, waarbij de aanwezige ensembles bezichtigd kunnen worden.
Vanaf begin november meer informatie en de mogelijkheid tot reserveren via de website www.honigbreethuis.nl of mailen naar jubileum@honigbreethuis.nl.
Bron: persbericht Honig Breethuis, foto: gesigneerd behangsel van Uppink, 1830 (Arjan Gaarenstroom)