Fietsen en brommen op de Dam mag niet na 9.00 uur. Weinig mensen trekken zich daar wat van aan.
Om de weggebruikers op het rechte pad te houden heeft de politie in januari 2020 eerst 314 waarschuwingen uitgedeeld en vervolgens 166 bekeuringen.
Fietsers kregen een boete van € 64, scooterrijders betaalden €104. De komende periode blijven de handhavers van de gemeente surveilleren en ‘alert’ op overtredingen. Of dat een waarschuwing of een boete betekent, weten we niet.
Burgemeester Jan Hamming zegt in het persbericht van de gemeente:
“Mensen, van jong tot oud, moeten op een prettige en veilige manier gebruik kunnen maken van dit fijne stadsplein. Als je op één van de terrassen lekker een drankje zit te drinken terwijl je kinderen op de Dam spelen, moet je dat zonder zorgen kunnen doen. Als mensen daar overheen rijden met fiets of brommer kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Met elkaar moeten we dus zeggen: dat willen we niet. We merken in de reacties dat veel mensen en ondernemers het hiermee eens zijn.”
Hoe zat het ook alweer met fietsen/brommen op de Dam?
Toen in september de Wilhelminabrug werd gesloopt, werd het fietsverbod op de Dam opgeheven. Het plein werd een gevaarlijk en onaangenaam gebied voor voetgangers. Scooters waren nog steeds niet toegestaan, maar die trokken zich van het verbod ook weinig aan.
Na verloop van werd het zo gevaarlijk dat ondernemers gingen klagen. Half december keerde het fietsverbod terug. alleen tussen 6.00 tot 9.00 mocht je daar nog fietsen. Brommers waren nog steeds helemaal verboden. Omdat er niet gehandhaafd werd en fietsers en brommers nu toch al gewend waren over de Dam te rijden, veranderde er in de praktijk niks: het verbod werd massaal overtreden.
In januari werd er dus gewaarschuwd en gehandhaafd.
Mijn dochter fietst 's morgens over de Dam richting station en 's middags netjes over de damstraat linksaf. Gewoon lezen wat er op het bord staat dus. Zouden scooter rijders ook moeten doen!