De gemeente wil dolgraag weten hoe wij, ja wij, denken over het wonen en leven in Zaanstad en onze eigen wijk. Daarvoor houdt Zaanstad ieder jaar de zogeheten Zaanpeiling.
15.500 willekeurig gekozen inwoners van Zaanstad krijgen, of kregen al, een uitnodiging in de bus om een reeks vragen te beantwoorden. Die gaan over het winkelaanbod, culturele voorzieningen, bereikbaarheid, veiligheid, afvalscheiding en natuurlijk ook over parkeerplaatsen, want anders is het geen echte peiling.
Daarnaast wil de gemeente ook weten hoe die 15.500 uitverkorenen denken over de gemeente zelf. Werkt de gemeentelijke website wel goed? Worden meldingen van, bijvoorbeeld, kapotte lantaarnpalen snel en netjes afgewikkeld. Maar vooral: vertrouwen we de Gemeenteraad en vinden we dat burgemeester Jan Hamming en de wethouders goed hun best doen.
Vraagtekens
Ook wil Zaanstad weten waar wij het gemeentenieuws vandaan halen. Alle voor de hand liggende kanalen (NHD, De Orkaan, NH Nieuws, Zaanstad.nieuws) lijken te ontbreken, het Stadsblad wordt niet apart genoemd, de gemeente wil alleen weten of je de gemeentelijke informatiepagina’s leest – de rest interesseert ze kennelijk niet. Het enige medium dat genoemd wordt is ‘lokale televisie’ en dat bestaat al ruim 2 jaar niet meer… tja.
Zaanstad lijkt te denken dat inwoners het lokale nieuws alleen bij de gemeente vandaan halen. Daar zetten wij natuurlijk wel onze vraagtekens bij. De vraagstelling kleurt natuurlijk de uitkomst.
Op grond van deze peiling kan Zaanstad met droge ogen beweren dat ze zelf de belangrijkste informatieverstrekker zijn over zichzelf.
Seksuele voorkeur
Verder wil de gemeente weten tot wie de ondervraagde zich seksueel het meest aangetrokken voelt. Waarom:
‘Wij willen dit graag weten vanwege een mogelijk verband tussen seksuele voorkeur en discriminatie.’
Overigens gaat de gemeente wel vertrouwelijk om met je antwoorden en gegevens (ppfff….). Zaanstad meldt niet te kunnen zien wie welke antwoorden heeft gegeven.
In totaal gaat het om 83 vragen. Het invullen is dus echt een klusje voor een herfstachtige middag. Het nakijken van de vragenformulieren gebeurt per computer. Die van Zaanstad heeft wel z’n eisen. De kruisjes moeten met blauwe of zwarte pen gezet worden en de formulieren mogen niet gekreukt worden.
Ben je nu een sloddervos en veel handiger met je eigen computer, dan kun je de vragen ook online invullen. Daar is natuurlijk wel een inlogcode voor nodig, maar die heb je als uitverkorene natuurlijk in het begeleidend schrijven van de gemeente ontvangen.
Door Di-Lan Sun en Silva Honig.
Als aanvulling op mijn eerdere reactie.
Het vragen naar je seksuele voorkeur zou er niet in horen te staan.
Anonimiteit bestaat niet.
De bedoeling is dat we elkaar accepteren en niet in een hokje zetten.
Voorlichting aan sommige bevolkingsgroepen die een andere sexuele geaardheid niet accepteren zou handiger zijn.
Stuur die maar eens een vragenlijst.
Laat de gemeente gewoon eens kijken hoeveel klachten er zijn binnengekomen per onderwerp.
En dan om te beginnen inzetten op de vijf
onderwerpen waarover het meest werd geklaagd.
Zou al mooi zijn als handhaving meer werd ingezet voor afvaldumping en a sociaal parkeren.
En hoge schuttingen in de voortuinen zoals in sommige wijken normaal wordt.
Nu heeft controle vergunning parkeren prioriteit.
Vaak komen ze vier keer per dag langs sommige straten.
Niet zo moeilijk om vragenlijsten te versturen.
Maar iedereen die ogen heeft ziet toch waar de problemen zitten?
Zaanpeiling objectief ?
Ieder jaar weer krijgen wij deze grote enveloppe in de brievenbus , en ieder jaar gaat deze ongeopend bij het oud papier
Maar wat ik echt niet begrijp is het feit dat Zaanstad op geen enkele wijze met ons in gesprek wil , ( behalve bij de rechtbank ) maar wel ieder jaar aan ons vraagt wat we van Zaanstad vinden .
Dus geachte dames en heren van Zaanstad wanneer worden wij nu eens uitgenodigd voor een gesprek ?
Met de groeten van de onbetwiste winnaar van de hoogste WOZ stijging van heel Nederland ( 245 % )
Eerlijkheid duurt dus in Zaanstad niet alleen het langst maar is ook het duurst .
Ja dat er kritische vragen ontstaan bij het lezen van de vragenlijst valt te begrijpen. Het maakt duidelijk dat het Gemeente bestuur leeft op hun eigen eiland, en nauwelijks op de hoogte is van het reilen en zeilen binnen het door hun te besturen gebied. Na afloop zal er wel weer de conclusie volgen dat de meerderheid van de bewoners best tevreden is. En gaan we vrolijk verder met een volgend onzinnig onderzoek.
Sorry redactie, maar ik moet even wat kwijt n.a.v. het verslag: het wordt bij de redactie van De Orkaan steeds meer de gewoonte om nieuws, of zogenaamd nieuws, gekleurd, smalend of negatief te verwoorden. Misschien is het uitgangspunt dat het nieuws grappig bedoeld over gebracht moet worden, maar dat lukt dan niet altijd. Het moet toch niet te pretentieus worden hoor. Het is een goede Zaanse gewoonte om het 'zaanse' en zeker de gemeente elke dag weer af te zeiken, maar doe het dan wel op een inhoudelijke manier en niet op een sarcastische.
Helemaal mee eens.
Ik geen uitnodiging gehad, heb waarschijnlijk teveel kritiek gehad.
l.s. ik woon niet meer in Zaandam, maar in Amsterdam. U kunt mij dus schrappen.
Hartelijke groet!
Dit is de Orkaan die hierover bericht, niet de gemeente zelf. Ik vermoed dat de gemeente wel op de hoogte is van verhuizingen....
uitverkorene om een enorm epistel in te vullen met 83 vragen. Dan ben je echt uitverkoren! Mijn zoon van 16 is ook uitverkoren. Denken ze nu echt dat hij dit in gaat vullen??????