De Nederlandse Spoorwegen zijn dit jaar 175 jaar oud, maar ook de Zaanstreek viert een klein feestje. Precies 145 jaar geleden, op 1 novemver 1869, werd de Zaanlijn, de spoorlijn tussen Zaandam en Uitgeest in gebruik genomen.
Op de foto links één van de eerste treinen die over de spoorbrug bij de Nauernasche Vaart gingen, de foto (van Gemeentearchief Zaanstad – via Oneindig Noordholland) is waarschijnlijk rond de tijd van de opening gemaakt.
De Noordhollandse Erfgoed website Oneindig Noordholland meldt over de aanleg:
In Uitgeest sloot de “Zaanlijn” aan op de al bestaande spoorlijn Uitgeest-Alkmaar en vanuit Alkmaar verder naar Den Helder. In Uitgeest was er ook een verbinding met de spoorlijn naar Haarlem. Op deze manier was er dus indirect ook een spoorverbinding met Amsterdam (en zo dus ook met de rest van Europa!) Een directe spoorverbinding tussen Zaandam en Amsterdam was er op dat moment nog niet. Men was nog bezig met de aanleg van het Noordzeekanaal en de eerste Hembrug. Pas op 15 mei 1878 kon de spoorlijn Zaandam-Amsterdam Willemspoort worden geopend.
De foto hieronder (Gemeentearchief Zaanstad) is genomen in Zaandijk waar bewoners een ereboog geplaatst hadden voor de nieuwe trein (een model van een trein is bovenop de boog te zien).
Oneindig Noordholland:
Een speciale feesttrein arriveerde die dag om vier uur ’s middag vanuit Uitgeest in Zaandam. De genodigden werden ontvangen in het plaatselijke lokaal Anna Paulowna voor een diner, dat werd aangeboden door ‘de commissie tot bevordering der belangen van de Zaanstreek bij den aanleg van staatsspoorwegen’.