Vandaag is het 1 mei, ook wel bekend als de Dag van de Arbeid. Het is een internationale feestdag die wordt gevierd om de arbeiders en arbeidersbeweging te eren. Om 19.30 uur komen de politieke partijen PvdA, GroenLinks, ROSA en SP samen in De Stoomhal in Wormer om deze dag te vieren.
Maar wat is de oorsprong van de Dag van de Arbeid?
Op 1 mei 1886 was in de VS een landelijke staking voor een kortere werkdag van 8 uur. Honderdduizenden arbeiders gingen de straat op om te protesteren voor betere arbeidsomstandigheden. De staking leidde tot een bloedige confrontatie tussen arbeiders en de politie, ook wel bekend als de Haymarket-affaire. Dit was het begin van de Dag van de Arbeid.
Wereldwijde feestdag
In de jaren daarna werd 1 mei een internationale dag van solidariteit tussen arbeiders over de hele wereld. In 1889 werd in Parijs besloten om 1 mei uit te roepen tot de Internationale Dag van de Arbeid. Sindsdien wordt deze dag elk jaar gevierd door vakbonden, werknemers en anderen die strijden voor de rechten van arbeiders. Het is een officiële feestdag in de meeste landen van de Europese Unie, waaronder België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië en Zweden.
In Nederland is dit niet het geval. Voordat 1 mei in Nederland als de Dag van de Arbeid werd gevierd, was deze dag het lentefeest ter ere van de meimaand. Het is gebruikelijk om als sociaaldemocraat op deze dag het socialistische strijdlied “De Internationale” te zingen. Als je vanavond naar De Stoomhal gaat en de tekst nog niet volledig uit je hoofd kent, kun je alvast oefenen (zie tekst hieronder).
De Internationale Ontwaakt! verworpenen der Aarde Ontwaakt! verdoemd in hong‘ren sfeer Reed‘lijk willen stroomt over de Aarde en die stroom rijst al meer en meer Sterft, gij oude vormen en gedachtenSlaaf geboor‘nen, ontwaakt! ontwaakt! De wereld steunt op nieuwe krachten begeerte heeft ons aangeraakt Makkers! ten laatste male tot de strijd ons geschaard en de Internationale zal morgen heersen op Aard‘ De staat verdrukt; de wet is logen de rijkaard leeft zelfzuchtig voort Tot ‘t merg wordt d‘arme uitgezogen en zijn recht is een ijdel woord Wij zijn ‘t moe naar and‘rer wil te leven Broeders! hoort hoe gelijkheid spreekt: Geen recht waar plicht is opgeheven geen plicht leert zij waar recht ontbreekt Makkers! ten laatste male tot de strijd ons geschaard en de Internationale zal morgen heersen op Aard‘ De heersers door duivelse listen bedwelmen ons met bloed‘gen damp Broeders! strijdt niet meer voor and‘rer twisten breekt de rijen hier is uw kamp Gij die ons tot helden wilt maken o! Barbaren denkt wat gij doet Wij hebben waap‘nen hen te raken, die dorstig schijnen naar ons bloed Makkers! ten laatste male tot de strijd ons geschaard en de Internationale zal morgen heersen op Aard‘
Bron: Gemeentearchief Zaanstad – Kinderoptocht van het revolutionaire 1 mei comité in de Noorderkerkstraat Zaandam in 1920.
Viering lentefeesten in de Zaanstreek in 1924.
In 1988 vond er een kleine viering van de Communistische Partij van Nederland (CPN) plaats ter gelegenheid van 1 mei in het Agathepark in Krommenie.
PvdA 1 mei viering in de Speeldoos in Zaandam in 1992.
Lees ook: Links viert 1 mei in Stoomhal
Door: Nick Boeske (De Orkaan). Info: Wikipedia en Gemeentearchief Zaanstad. Foto’s en video: Gemeentearchief Zaanstad en Second Kamerad RAR.
In heel Europa is 1 mei een officiële feestdag, behalve in Nederland en Denemarken. De Britten en de Ieren werken vandaag ook, maar die vieren de Dag van de Arbeid op een latere datum.
In de rest van de wereld heeft men in de regel vandaag ook vrij. En omdat er daardoor zakelijk gezien weinig gebeurt in de wereld, zijn de meeste Nederlandse bankemployees ook vrij. Wanneer o wanneer volgt de rest van het werkvolk?