In onze serie ‘zoekgeraakte dieren’ vandaag de wolhandkrab (gister: kater Recco).
De Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis) is volgens Wikipedia een middelgrote krab uit de familie Varunidae die zijn naam dankt aan de behaarde klauwen die op wollen handschoenen lijken. De soort komt voor in rivieren, estuaria en kustwateren van Oost-Azië van Korea tot in het Noorden in de provincie Fujian in China.
En in Oud-West in Zaandam dus.
Een Orkaan-lezer spotte de exoot en Twitterde het bericht naar de Orkaan (de krab is overleden)…
Hee, @DeOrkaan – er keep hier een wolhandkrab door de steeg in Oud-West… Hij is helaas al overleden. Vreemde bezoeker. pic.twitter.com/ey9ExCjBf6
— Lipje van de Luier (@lipjevandeluier) 20 februari 2019
Overleden… mmmmmm… volgens de NRC kan je hem eten (met gember, uitjes en knoflook).
De Wolhandkrab is zeer algemeen in de Zaanstreek en een exoot. De krab is vooral ’s nachts actief. Overdag verblijft de krab in zelf uitgegraven holen in de oever. De Chinese wolhandkrab is een alleseter en niet kieskeurig. De voorkeur gaat uit naar dierlijk voedsel, met name kleine mosselsoorten. Vaak eten de krabben ook vis die in netten zijn terechtgekomen, kadavers en verzwakte vissen. De soort leeft het grootste gedeelte van zijn leven in zoet water. Voor de voortplanting zijn ze echter afhankelijk van zout water en trekken daarom in de herfst richting de kust. De paring vindt plaats in de het brakke water van riviermondingen, waarna de vrouwtjes verder de zee in trekken. Het mannetje sterft na de paring, de vrouwtjes sterven in het voorjaar na het uitkomen en loslaten van de larven. De jonge wolhandkrabben trekken vervolgens weer naar het zoete water en blijven daar totdat ze volwassen zijn (2-5 jaar).