De gemeente Zaanstad wil woningen in het gebied ten oosten van de straat Poelenburg. Over twee jaar zouden de eerste woningen gebouwd kunnen worden.
Er zouden ‘middeldure’ woningen komen, of duurdere zelfbouwwoningen. Ook wordt er gedacht aan ‘kleine hoisies’ en senioren- en zorgwoningen. Om hoeveel woningen het gaat is nog niet bekend.
Aan het Weerpad moeten huizen komen die aansluiten bij de bebouwing van de Kerkstraat in Oostzaan.
De gemeente wil “grondgebonden woningbouw” waardoor de “woningdifferentiatie” in de wijk vergroot zou worden. Duurdere huizen dus.
Poelenburg is een kwetsbare wijk in Zaanstad. De ontwikkeling van Poelenburg Oost moet daarom een belangrijke impuls geven aan de diversiteit van het woningaanbod in Poelenburg.
Dit deel van de wijk is het laatste jaar opgeknapt door de herinrichting van straat Poelenburg en renovatie van de flats langs de straat.
De bouwplannen dateren al van de periode van het masterplan Poelenburg uit 2009. Door de crisis is het destijds niet gerealiseerd.
Eerst is het gebied tussen de moskee en het Weerpad aan de beurt (1a en 1b op de kaart hieronder), daarna wordt wellicht ook het stuk tussen het Weerpad en de Oost Dorsch ontwikkeld (2a en 2b).
In het tweede gebied zitten jachthaven ‘De Hippert’ en volkstuinencomplex ‘Ons Ideaal’.
Het bestuur van het volkstuinencomplex heeft aangegeven te willen blijven, maar begrijpt dat er een groeiende behoefte is aan nieuwe woningen. Om woningbouw mogelijk te maken moet het volkstuinencomplex worden verkleind of ontruimd. Het bestuur van het volkstuinencomplex stelt dat als het complex verkleind wordt tot minder dan een derde van de huidige grootte, er voor volkstuinen geen toekomst meer is. Op dit moment is er geen alternatieve locatie voorhanden.
Buurtcentrum de Poelenburcht zou kunnen sneuvelen door de nieuwe plannen:
het pand op is leeftijd en dient gerenoveerd te worden. Het is bovendien te klein om alle gebruikers te herbergen. Er wordt onderzocht of de realisatie van een nieuwe maatschappelijke functie mogelijk is.
Het pand kan gerenoveerd en uitgebreid worden op huidige locatie of er kan nieuwbouw op de huidige locatie plaatsvinden. Andere opties zijn nieuwbouw op een andere plek.
Voor het gebied laat Zaanstad door maximaal drie stedenbouwkundige bureaus visies ontwikkelen.
In het najaar van 2016 een bewonersbijeenkomst georganiseerd, waarin de plannen voor het gebied worden gepresenteerd. In september 2018 zouden de eerste woningen gebouwd kunnen worden.
Hieronder nogmaals het eerste gebied dat ontwikkeld zou moeten worden.
Hoi, kan ik nog inschrijven
Ik vind het jammer dat de volkstuinen (mogelijk) verdwijnen; In Poelenburg wonen veel Nederlanders met verschillende achtergronden die een tuin hebben. Doordat er regelmatig wordt samengewerkt door de tuinders bevordert dit de integratie en dat lijkt mij een goede zaak, jammer dat nieuwe woningen voorrang krijgen op de belangen vanuit de buurt. Laat de gemeente eens iets doen aan de geluidsoverlast van de Thorbeckeweg!
Helaas gaan we net zoals voor de crisis weer net zo makkelijk door met het kortzichtige denken (de wil om snel geld te verdienen). Nieuwbouw voor middeldure en dure segment zal echt de waarde van de wijk echt niet ineens doen verbeteren! Pak de huidige problematiek aan, ga uit van de aanwezige kwaliteiten en benut die!
En hup offer dat beetje groen daar ook maar op.
Dan moet je ook aangeven waar wel gebouwd mag worden. Ik lees teveel "Njet" maar nooit alternatieven.
Voor alternatieven word ik niet betaald. Ik geef alleen maar mijn mening. En als je weet hoe dichtbij de A8 langs Poelenburg loopt waarom zou je dan dat beetje groen dat de snelweg nu scheidt van Poelenburg volbouwen met huizen. En als in Zaandam geen plaats meer is dan moet er maar gebouwd worden in gemeenten dan wel plekken waar wel ruimte is. Ik snap die drang van Zaandam niet om maar alles te willen volbouwen.
Dat volbouwen komt omdat er schijnbaar heel veel mensen gebruik maken van het natura 2000 gebied, guisveld, westzanerveld. Die mag biet opgeofferd worden van de natuur liefhebbers. Dan moet je uitwijken, naar kleine stukjes groen, zodat de geweldige toestroom van bezoeker nog wel gebruik kan maken van het o zo mooie guisveld. Persoonlijk heb ik liever groen in mijn wijk en geen afgelegen natuurgebied, mja das kwestie van smaak denk ik dan. Het is geven en nemen.
Bouwen naast de A8 kan ook zorgen voor een buffer wat betreft geluidsoverlast, en ik heb liever dat het stedelijk gebied vol gebouwd wordt dan dat het oostzijderveld wordt volgebouwd, of het guisveld.
Als je "groen" wil in Poelenburg dan kan je ook naar het Darwinpark, het "stukje" groen naast de A8 is verwaarloosbaar klein en kan beter gebruikt worden voor dichte bebouwing.