De bouwer van ‘Voor de Wind’ hoeft de dwangsom nog niet te betalen die deze zomer werd opgelegd vanwege het niet energieneutraal opleveren van de huizen.

De 10 superduurzame nul-op-de-meter-woningen in het Houtveld werden niet opgeleverd zoals beloofd omdat superzuinige windturbine die Ewoning had toegezegd nooit werd geïnstalleerd (waarschijnlijk omdat die turbine niet bestond).

De termijn waarbinnen Ewoning voor een oplossing moest zorgen, verstreek vandaag (2 november 2017). De woordvoerder van wethouder Addy Verschuren zegt op de vraag van De Orkaan over het verstrijken van de termijn dat de deadline “is verzet naar 1 januari 2018.”

Zaanstad heeft er vertrouwen in dat voor die datum de woning energieneutraal is:

“E-woningen heeft verzocht om verlenging van de begunstigingstermijn tot 1 januari 2018 en heeft voldoende concreet aangegeven binnen die termijn de nodige aanpassingen te kunnen realiseren.”

Als op 1 januari 2018 de aanpassing niet gelukt zijn “verbeurt E-woningen de dwangsom. Ook zal dan nog steeds de overtreding moeten worden opgeheven.” Dat wil zeggen dat er opnieuw een dwangsom wordt opgelegd als er geen oplossing wordt gevonden.

De huizen in het ‘Voor de Wind’-project voldoen niet aan het Bouwbesluit. Zaanstad vindt dat ontwikkelaar Ewoning een wanprestatie heeft geleverd omdat de super-turbines ontbreken.

In april 2017 waren de woningen klaar (afgezien van de turbines). Op dat moment eiste ontwikkelaar Ewoning de laatste betalingen van de kopers, in de wetenschap dat de windturbines op dat moment niet geleverd konden worden.

Hasselt

Bouwer Knol, ontwikkelaar Ewoning en turbinebouwer 2DutchWindmills (allemaal uit Hasselt) waren zakelijk met elkaar verbonden maar hebben inmiddels de banden met elkaar verbroken. Zij beloofden op hun website fantastische prestaties van hun superturbine.

Het project begon steeds meer op windhandel te lijken zoals De Orkaan al eerder schreef. Technisch zou een turbine met deze specificaties onmogelijk zijn. Enkele dagen na het eerste artikel werd de website met de wonderlijke wind-beloftes uit de lucht gehaald.

Op de website van Ewoning is nu elke verwijzing naar de superturbine verdwenen. De energie moet nu van zonnepanelen komen, van “nul-op-de-meter” is geen sprake meer, maar van “minimale energielasten”.

De kopers konden hun huis niet betrekken omdat het niet aan de voorwaarden voldeed. Zaanstad geloofde zelf ook niet meer in de turbines, “geen reële optie” aldus de gemeente.

Gedogen

Zaanstad koos ervoor om te gaan handhaven richting Knol en E-Woning. Die verzetten zich aanvankelijk tegen de “disproportionele” hoogte van de dwangsom. Zaanstad wil De Orkaan niet vertellen hoe hoog die dwangsom is. De vraag naar de hoogte is vandaag door ons opnieuw gesteld. Ook willen we weten waaruit de “concrete aanpassingen” bestaan. Als we op die vraag geen bevredigend antwoord krijgen, zullen we een WOB-procedure starten.

Zaanstad ‘gedoogt’ de situatie nu en richt haar pijlen op Ewoning. Een alternatieve optie zou een minder strenge energie-eis voor de woningen zijn. De nieuwe tekst op de website van Ewoning duidt daarop, maar dan voldoen de woningen nog steeds niet aan het Bouwbesluit.

Hieronder de tekeningen (met turbines – ook zichtbaar op inzetten) en links de woningen in werkelijkheid (zonder turbines).