100 jaar geleden, in de vroege ochtend van 14 januari 1916 brak de Waterlandse Zeedijk bij Katwoude door. Een groot deel van Noord-Holland liep onder water.

In Noord-Holland vielen 19 doden. In de Zaanstreek hadden Oostzaan en Zaandam Oost het meest te lijden.

De Orkaan besteedt er deze weken dagelijks aandacht aan.

Overmorgen, woensdag 13 januari, is bij de NOS een documentaire over de watersnood te zien: “100 jaar droge voeten“. Dionne Stax kijkt terug op de ramp en z’n gevolgen én ze kijkt ze vooruit naar de toekomst: hebben we over 100 jaar nog steeds droge voeten?

Een gebied van Amsterdam-Noord tot Zaandam, Purmerend en Edam stond onder water en ook in onder meer Overijssel en Gelderland braken dijken door of stroomde het water eroverheen. Van de tientallen dodelijke slachtoffers waren de meeste (zestien) te betreuren op het eiland Marken, dat ook onder water liep.

De ramp was de directe aanleiding voor de Zuiderzeewerken. Met de Afsluitdijk werd de Zuiderzee ‘getemd’ en flinke delen van het zo ontstane IJsselmeer werden ingepolderd.

De NOS laat historische beelden zien. Veel bewegende beelden zijn er niet, maar ongetwijfeld zal de NOS gebruik maken van deze historische film” Watersnood in Noordholland”.

Woensdag 13 januari, 21.13-21.54 uur, NPO 2.