Soms lijkt de tijd op de Westzijde stil te hebben gestaan. De Doopsgezinde Kerk is er al sinds mensenheugenis, en dat geldt ook voor het pand waar vroeger dokter Tellegen woonde en zijn praktijk hield.

Ook het pand tussen deze twee panden lijkt nauwelijks veranderd. ‘Lijkt’, want dat pand heeft veel bestemmingen gehad: blikslager, sigarenboer, Vivo, modezaak, uitzendbureau, kleding-outlet en woon-accessoires. En dan hebben we er nog wel een paar vergeten.

De kleurenfoto hieronder (detail hierboven) komt uit het fotoalbum van Alexandra Blaes, haar vader nam de foto ergens in de jaren zeventig. Links de Vivo-winkel van Kremer, rechts de sigarenzaak van Buntsma.

Onderstaande foto uit het gemeentearchief (foto H. Los) is van daarvoor aan de reclames te zien, links van dit pand zit een assurantie-kantoor waar ook safe-loketten worden verhuurd. Rechts van de sigarenwinkel is de ingang van een rijwielstalling.

Hans Krijt stuurde twee foto’s, gemaakt door zijn vader Chris Krijt, van Wim Buntsma, eigenaar van de winkels in de tijd dat de foto’ werd genomen. Zijn zoon Co runde de sigarenwinkel volgens een reactie op Facebook. Op de eerste foto staat Wim voor de ingang van zijn kruidenierswinkel (VIVO) en op de rechter foto staat hij in de winkeldeur van de tabakswinkel:

“Het was voor mij altijd komisch, wanneer je een boodschap in beide winkels moest doen, want dan verscheen er vanachter het gordijn dat de huiskamer scheidde, dezelfde persoon als in de andere winkel, alsof er een tweeling die zaken dreef.”

Voor de tabakswinkel.

Op Facebook plaatste Martin Schaap vandaag een foto – de aanleiding tot dit verhaal – van deze hoek uit de jaren twintig. De winkel is een loodgieter, zinkwerker en leidekker. In het pand ernaast zit een boek- en kunsthandel. De foto komt uit zijn eigen collectie. Het is een oud glasnegatief dat hij via zijn computer bewerkt heeft.

In het gemeentearchief zit minstens één foto die nog ouder is: 1890. De loodgieter is nu alleen nog maar koper- en blikslager. Het pand ernaast is nog niet gebouwd, er zit nu nog het Zaanlandsch Nieuws- en Advertentieblad. Volgens andere informatie uit het gemeentearchief zou het pand uit 1906 stammen, dat zou dus ook eerder kunnen zijn.

In 1940 vermeldt het archief dat een winkel van Thesing in het pand gevestigd is.

In de jaren tachtig – na de sigaren en snoep – wordt boetiek Manouk in het pand gevestigd, en zal het de geschiedenis ingaan als het decor van de Zaanse Paskamermoord (1984).

In 1988 wordt het pand gerenoveerd door IJskens, dat wil zeggen grotendeels gesloopt en opnieuw opgebouwd. De karakteristieke voorgevel bleef gehandhaafd. Ernaast zat nu een foto-service, ook zat de Hifi-zaak van Van Ingen in dat pand. (fot0 gemeentearchief)

Na de verbouwing kwamen o.a. een uitzendbureau (foto 2008, Google Streetview) en kleding-out Price-less in het pand. Nu zit llofs op nummer 84.