In weekblad De Groene werd deze week de mythe van het massatoerisme ontmaskerd. Het toerisme in de regio Amsterdam levert veel minder op dan ons wordt voorgespiegeld, terwijl de kosten schromelijk worden onderschat.
Verplicht leesvoer. Niet alleen voor toerisme-wethouder Dennis Straat. Het is een aanrader voor het hele college en de raad. Zaanstad maakt niet alleen deel uit van toeristische regio Groot-Amsterdam maar zet zelf ook in op toerisme als economisch speerpunt.
In Zaanstad wordt de marketing opgetuigd om de gemeente ‘op de kaart te zetten’ voor bezoekers. Er is hevig geïnvesteerd in voorzieningen voor riviercruises. Het evenementenbeleid is bedoeld om nog meer mensen de streek te laten bezoeken. € 600.000 is uitgetrokken voor een Zaanboot-subsidie. Hotels worden binnengehaald. De komst van een cruiseterminal naar de rand van de Achtersluispolder wordt toegejuicht.
Het artikel in De Groene laat zien waar dat toe leidt en hoe de kosten en opbrengsten verdeeld zijn. Het levert veel minder geld en banen op dan wordt voorgesteld. De kosten in de vorm van allerlei subsidies en voorzieningen blijven daarentegen verborgen. Het zijn vooral buitenlandse investeerders die profiteren.
Lees hier het hele artikel dat overigens nog een Zaans tintje heeft. Het is geschreven door door Floor Milikowski en Saskia Naafs. De eerste is de kleindochter van CPN-voorman Marcus Bakker (Zaandam 1923 – 2009).
Zoals altijd ligt het een stuk genuanceerder Reactie Amsterdam Marketing artikel De Groene Amsterdammer | I amsterdam http://www.iamsterdam.com/nl/amsterdam-marketing/over-amsterdam-marketing/nieuws/reactie-amsterdam-marketing-artikel-de-groene-amsterdammer#.WSlmRTn_vWE.twitter
Dat neemt niet weg dat het uitermate interessante redactionele stuk in 'De Groene Amsterdammer' in mijn optiek een waarschuwing is voor het huidige gemeentebestuur van Zaanstad. Gemeente Zaanstad richt momenteel alle (subsidie)pijlen op het versterken van het toerisme (prognose voor de komende jaren betreft dit overigens de 'modale Chinese bezoeker' die hoegenaamd geen euro extra uitgeeft). Dat dit ten koste gaat van alle activiteiten/evenementen voor de lokale inwoners en het bestaansrecht voor een aantal Zaanse stichtingen en verenigingen, die voornamelijk op vrijwilligers draaien, lijkt heroverweging van de verdeling van gemeentelijke subsidiegelden wellicht toch wel op z'n plaats.
De spijker op zijn kop. Alle subsidie kranen dicht voor (kleine/goedkopere) evenementen in de dorpen in Zaanstad om maar bij het 'grote' Amsterdam te horen. Sterker men noemt een deel van Zaandam al Amsterdam (Hembrugterein) Ben blij dat zo goed als alle wethouders opstappen en het is te hopen dat er wat verstandiger lui instappen.