28 jaar lang waren zij saamhorig intolerant: schouder aan schouder tegen discriminatie.
Er werd gekookt, gezongen, gedicht, muziek gemaakt en gelopen. Met brandende fakkels, zonder hooivorken, pek of veren.
Weer en wind
De fakkelaars m/v hebben door de jaren heen heel wat meegemaakt. Ze doorstonden weer en ook wind, maar de boodschap moest worden afgegeven.
Donker
Dit jaar eindigt een traditie. De organisatie gooit de fakkel erbij neer. Niet omdat de klus geklaard is, of omdat discriminerende mensen het licht hebben gezien. Integendeel! Op de site van het Zaanse Bureau Discriminatiezaken staat:
‘Het blijft helaas nodig om te laten zien en horen dat discriminatie uit den boze is. Alleen al de vaak heftige en soms racistische reacties op de komst van Syrische oorlogsvluchtelingen naar Europa toonden het afgelopen jaar aan dat het ‘eigen volk eerst’-sentiment nog volop leeft.’
De reden van stoppen is praktisch van aard: de organisatoren hebben het te druk. Ze hebben hun handen vol aan –je raadt het al- de bestrijding van discriminatie
Actie!
Mocht jij (ja, JIJ m/v) de fakkel willen overnemen en het vuur uit de sloffen willen lopen om te voorkomen dat de tocht niet als een nachtkaars dooft, meld je dan. Het liefst vanavond in De Groote Weiver. Alleen meelopen mag ook.
Startplaats: multicultureel centrum De Groote Weiver, Industrieweg 1a, Wormerveer. Vertrek om 19:30 uur. Fakkels kan je kopen voor 2 euro.
Hier vind je meer over de tocht.
Namens het Bureau Discriminatiezaken kan ik de Tweet van Natasja Groothuismink bevestigen: er heeft zich een aantal mensen gemeld dat de organisatie van de fakkeloptocht wil overnemen. Voorlopig dus maar geen andere plannen maken voor 24 december 2016.
Goednieuwstweet op Kerstavond:
NatasjaGroothuismink @natasgr 1 uur geleden
de fakkeloptocht op kerstavond tegen discriminatie gaat volgend jaar door! Mensen nemen de fakkel weer over qua organisatie.