Een leven gevuld met verzet tegen onverschilligheid is geëindigd: Truus Menger-Oversteegen is dood.

Ze overleed op zaterdag 18 juni op 92-jarige leeftijd. Als 16-jarige sloot ze zich aan bij het verzet tegen de Duitse bezetter.

De in Haarlem geboren Truus Oversteegen werkte met haar zuster Freddie samen met Hannie Schaft. Op 21 juni 1944 liquideerden Schaft en Jan Bonekamp bij de Kamer van Koophandel aan de Westzijde NSB-politiechef Willem Ragut. De dodelijk gewonde Ragut schoot op Jan Bonekamp die werd gearresteerd en later overleed. Hannie Schaft dook onder maar werd in 1945 gearresteerd, ze werd in de duinen van Bloemendaal geëxecuteerd.

Na de oorlog zette Menger zich in om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Ze werd actief als beeldhouwer, het monument Staakt Staakt Staakt op de Wilhelminabrug waar jaarlijks de oorlog herdacht wordt, is van haar hand.

staakt 2016

 

Truus Menger en Freddie Oversteegen ontvingen in 2014 het Mobilisatie-Oorlogskruis uit handen van Mark Rutte.

Truus Menger werkte de afgelopen jaren mee aan twee documentaires van Monumenten Spreken. Haar doel was kinderen informeren zodat ze degelijk geïnformeerd zouden worden en op konden groeien tot mensen die zelf de juiste keuze zouden kunnen maken. Ook op scholen in de Zaanstreek, onder andere in Oostzaan.

Uit het interview:

“Mij is opgevallen dat men zegt, ‘Ach het zijn maar kinderen’ maar dat is niet waar. Kinderen denken na … meer dan wij denken. En het is heel belangrijk dat ze ook goed leren op school. Want als je wat geleerd hebt kan je daar gebruik van maken en dat is van grootste belang als je iets met de wereld wilt ondernemen. Dat je goed leert om te weten waar je aan toe bent. Ja… dat vind ik. Ik gun ze allemaal een goed gezond leven. Allemaal ja meer kan ik niet zeggen.”

Ook komt ze aan het woord in de documentaire over het verzetsmonument aan de Westzijde dat ter nagedachtenis aan Hannie Schaft en Jan Bonekamp werd opgericht.

Foto boven van Monumenten Spreken (Anjo Kan).