Wie “filmbeelden uit 1942” leest, denkt wellicht aan de Tweede Wereldoorlog, maar op deze beelden is daar niets van te zien. In tegendeel: een idyllisch polderlandschap, vette koeien, een roeibootje tussen de rietkragen en veel unieke vogelbeelden.

In 1942 maakte de Zaanse vogelkenner en fotograaf Nol Binsbergen deze beelden voor de documentaire Geheimen van het Waterland. Er zijn onlangs op YouTube drie delen gezet: de Zaanstreek, Texel en de Nieuwkoopse Plassen.

Rothoek
In de film zien we behalve bootjes, riet, molens, stoomlocomotieven en veel water, ook een grote hoeveelheid vogels (kleine karekiet, visdiefje, watersnip, fuut, dodaars, steltloper, eend). Heel bijzonder is de grote groep “toernooi-houdende” kemphanen (nu een “ernstig bedreigde broedvogel”).

Hij maakte voor de film ook opnames in de Rothoek, een baggerdepot bij Oostzaan, in de buurt waar nu de Coentunnel ligt. Ook die zijn in de film te zien.

Binsbergen is vooral bekend als één van de auteurs van ZIEN IS KENNEN, de klassieke vogelgids uit 1937 die hij samen met twee andere Zaankanters, Dirk Mooij en illustrator Rein Stuurman, maakte.

In september 1945 overleed Binsbergen op 37-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker.

Binsbergen maakte samen met Herman van der Horst ook de  documentaire: “Texel, parel der Waddeneilanden“. Die documentaire van een uur (gemaakt in opdracht van de veerdienst TESO), is ook in de oorlog opgenomen. Toen de film uitkwam, was de naam van de toen net overleden Binsbergen overigens nergens meer te zien.