Komend weekeinde is er een spectaculair transport, want dan verhuist molen De Haan van Abbekerk naar Nauerna. Het dertien ton zware molenlichaam is drie dagen onderweg.
Molen De Haan gaat vrijdag op een dieplader naar de haven van Medemblik en van daar over het IJsselmeer naar Amsterdam. Maandag vaart de boot met de molen over het IJ en de Zaan naar Nauerna. Daar wordt het gevaarte gelost bij de gerestaureerde molenschuur De Paauw aan de Vaartdijk. Zij neemt de plaats in van oliemolen De Paauw die daar oorspronkelijk heeft gestaan en die in 1896 is gesloopt.
Elektriciteit voor Nauerna
De herbouw van de achtkantige molen De Paauw is onderdeel van de overeenkomst die de bewoners van Nauerna, Afvalzorg, de gemeente Zaanstad, de provincie Noord-Holland en het Havenbedrijf Amsterdam hebben gesloten. In dat kader heeft de stichting Zaanse Pakhuizen, eigenaar van de molenschuur, een bedrag van 600.000 euro gekregen voor de herbouw. De stichting is op zoek gegaan naar een bestaande molen met het silhouet van De Paauw, omdat die invulling een grotere toegevoegde waarde heeft dan herbouwen met nieuwe materialen.
De keuze is gevallen op molen De Haan die tot 2009 in Benningbroek heeft gestaan. Daarna is het molenlichaam overgebracht naar het naburige Abbekerk. Plannen om De Haan daar te herbouwen, zijn gestrand. Restauratiebedrijf Bart Nieuwenhuijs gaat De Haan herbouwen tot De Paauw en voorzien van dynamo’s om elektriciteit op te wekken voor de inwoners van Nauerna.
Hergebruik financieel onaantrekkelijk
De stichting Zaanse Pakhuizen mag zich gelukkig prijzen dat zij een geschikte molen heeft kunnen vinden, omdat volgens de vereniging De Hollandsche Molen de meeste molens die zich voor herbouw lenen zijn ‘opgebruikt’. Bovendien maakt de overheid hergebruik financieel onaantrekkelijk, zegt Leo Endedijk, directeur van De Hollandsche Molen.
“Tot voor kort nam je met de restanten ook de monumentenstatus van die molen over. Daardoor kwam je in aanmerking voor subsidie. Nu is het beleid van de overheid om geen toestemming meer te geven voor het verplaatsen van molens met een monumentenstatus.”
Zo zag de originele molen De Pauw eruit (foto eind 19e eeuw, voor de afbraak van 1896).
De artist’s impression is van de nieuwe situatie gemaakt door René van der Meer. De historische foto komt uit het gemeentearchief.
Tekst: Jaap de Jong
Dank voor de aanvulling. In de officiële communicatie staat dat "de inwoners" of "Nauerna" dit voor elkaar hebben gekregen.
Klopt, dit is helaas de manier waarop Afvalzorg, Zaanstad en de provincie het steeds communiceren. Dit wordt vervolgens door anderen doorgecommuniceerd. vervolgens denken steeds meer mensen dat het ook zo is. Ouderwetse overheidspropaganda.
Mooie ontwikkeling in Nauerna. Enige onjuiste in het artikel is dat de bewoners hiermee en met de overeenkomst tussen Afvalzorg, Zaanstad, provincie en Amsterdam hebben ingestemd. Alleen leden van de vereniging Belangengroep Nauerna mochten zich erover uitspreken. Slechts 17% van de volwassen inwoners uit Nauerna hebben voor de overeenkomst gestemd.