Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen deed de PVV alleen mee in Den Haag en Almere. Maar in 2018 wil de partij in zoveel mogelijk gemeenten meedoen.

Voor de verhoudingen in Zaanstad zou deelname van de PVV een aardverschuiving betekenen. Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in 2015 was de partij de grootste in Zaanstad met 7036 stemmen (14,5%).

In Oostzaan behaalde de partij destijds ruim 17% van de stemmen en was na de VVD de tweede partij. In Wormerland was de PVV de vijfde partij bij de PS-verkiezingen van 2015 met 11,5% van de stemmen.

Wilders kondigde via zijn Facebook-pagina aan dat de partij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 gaat meedoen “in zoveel mogelijk gemeenten”. Wilders wil:

“van provincie tot provincie, van stad tot stad en van dorp dorp ons land terug veroveren. Maar daar hebben we u voor nodig. En samen gaan we Nederland bevrijden van de politieke elite die Nederland kapot wil maken. U kunt in uw gemeente raadslid worden voor de PVV.”

Aanmelden kan door een motivatiebrief en een CV te sturen naar kandidaat@pvv.nl.

Zaanse Roots

Deelname aan gemeenteraadsverkiezingen houdt een risico in voor de partij. Op het niveau van alle (bijna 400) Nederlandse gemeenten is screening van de kandidaten lastig. In het verleden heeft de partij een reputatie verworven van Staten- en Kamerleden die zich afsplitsten, en met elkaar of met justitie in aanraking kwamen.

De PVV heeft overigens sterke Zaanse ‘roots‘ met Martin Bosma (Oost-Knollendam), de tweede man van de partij, die zijn journalistieke carrière in de Zaanstreek begon; en met het ex-Wormerveerse Kamerlid Fleur Agema.

Eerst krijgen we in 2017 de Tweede-Kamerverkiezingen. Daar wordt het druk op rechts met naast de PPV populistische partijtjes als GeenPeil (Jan Dijkgraaf), Forum van Democratie (Thierry Baudet), VNL (Jan Roos) en de Ondernemerspartij van Hero Brinkman (ex-PVV).