‘Als bestuurder van Agora, de stichting die liefst vijfentwintig basisscholen heeft in de Zaanstreek, heb ik naar mijn overtuiging de één na mooiste baan ter wereld.‘

Gisteren beschreef een Zaanse kleuterjuf haar dag met daarin de keuzes die ze elke dag weer moet maken. Vandaag het woord aan Taco Keulen: voorzitter van Agora:

‘Leerkracht in het primair onderwijs is de mooiste baan ter wereld, het is echter ook de zwaarste!’

Deze uitspraak werd onlangs op TV bij Jinek gedaan door Thijs Roovers. Thijs is de drijvende kracht achter ‘PO in actie’, een beweging van leerkrachten. ‘PO in Actie’ ijvert voor betere omstandigheden in het primair onderwijs: minder werkdruk en een beter salaris.

Leerkracht zijn in het primair onderwijs is inderdaad een prachtige baan. Wat is er mooier dan kinderen te helpen zich te ontwikkelen en ze op weg te helpen in het leven en op die manier bij te dragen aan de toekomst van kinderen en van de samenleving! Een schitterende baan! Het is echter ook een baan die veel vraagt. In het basisonderwijs zitten immers alle kinderen bij elkaar (kinderen die gemakkelijk leren en kinderen die moeilijk leren of specifieke soms ernstige problemen ondervinden), zijn de groepen groot en geeft een leerkracht vrijwel alle vakken…

De verwachtingen zijn hoog en ouders zijn kritisch op hoe het met hun kind gaat. Dat is heel uitdagend, maar legt ook druk op de leerkracht. Er wordt veel gevraagd van de inzet en professionaliteit, ook omdat het werk nooit af is en een leerkracht altijd het gevoel houdt dat het beter kan. De ervaren werkdruk in het onderwijs is dan ook hoog en relatief veel medewerkers krijgen te maken met burn-out verschijnselen.

In verhouding tot die werkdruk en de eisen van het vak is de salariëring matig, veel lager ook dan in andere beroepsgroepen met een vergelijkbaar opleidingsniveau. Een leerkracht in het primair onderwijs heeft zelfs ten opzichte van een collega in het voortgezet onderwijs een salaris dat plm. 30% lager is. De combinatie van hoge werkdruk en matig salaris maakt dat minder jongeren zich aangetrokken voelen tot een baan in het onderwijs. 

Als bestuurder van Agora, de stichting die liefst vijfentwintig basisscholen heeft in de Zaanstreek, heb ik naar mijn overtuiging de één na mooiste baan ter wereld.  Alle scholen van Agora bieden goed onderwijs en sommigen hebben zelfs van de onderwijsinspectie de zeldzame kwalificatie ‘goede school’ gekregen. Als bestuur zijn we trots op de kwaliteit van het onderwijs en van de medewerkers.

Mede door die goede kwaliteit kunnen we nog relatief gemakkelijk goede mensen aan ons binden. Ik maak me echter ook zorgen.  Zorgen over dat medewerkers soms overvraagd worden en zorgen over hoe we onze kwaliteit in de toekomst vast kunnen houden en of we al onze plannen en ambitie kunnen blijven realiseren als we dat met mínder in plaats van méér mensen moeten doen.

Op 27 juni vindt op initiatief van ‘PO in actie’ een prikactie plaats. In het hele land zullen scholen ’s ochtends een uur later open gaan.  Dit als signaal naar ‘Den Haag’ dat de nood echt hoog is. Het bijzondere van de actie is, dat deze breed gesteund wordt. Zowel vakbonden als werkgeversorganisaties steunen deze. De actie levert wat ongemak op voor ouders, maar we rekenen op begrip. Als bestuur van Agora staan we achter de uitgangspunten van ‘PO in actie’.

Om ook in de toekomst goed onderwijs te kunnen blijven bieden is het nodig dat er wat gebeurt en dat de baan van leerkracht in het primair onderwijs, de mooiste baan ter wereld, in álle opzichten aantrekkelijk is. Een marktconforme beloning hoort daar zeker bij, maar bovenal behoren leerkrachten door ‘extra handen’ in school in staat gesteld te worden hun passie waar te maken en goed onderwijs te kunnen (blijven) bieden!

Door Taco Keulen

De foto’s kregen wij van Agora.