Morgenavond komt de gemeenteraad van Zaanstad in een extra vergadering bijeen om over het actieplan voor Poelenburg te praten.

Het college wil in kunnen grijpen bij de woningtoewijzing en mensen korten op uitkeringen als ze geen Nederlands willen leren. SP, ROSA en GroenLinks zijn tegen deze voorstellen.

Over de plannen schreven wij al eind januari. Zaanstad wil €1,2 miljoen per jaar extra uittrekken voor maatregelen op het gebied van straattoezicht, onderwijs, huisvuil-overlast, werk en wonen.

Wie geen Nederlands wil leren kan gekort worden op de uitkering volgens de plannen. Inwoners met een bijstandsuitkering en een grote afstand tot de arbeidsmarkt zullen (vrijwilligers)werk moeten gaan doen. “Het gaat in deze wijk om grotere aantallen” volgens het college.

Woningtoewijzing

Bovendien gaat de gemeente onderzoeken of de woningtoewijzing in de wijk anders geregeld kan worden waardoor er “een grotere diversiteit in de wijk naar leefstijlen en inkomensgroepen” zou kunnen komen. (Dat houdt in de praktijk in dat allochtonen en lage inkomens minder snel in Poelenburg terecht komen – Orkaan-interpretatie.) Normaal gesproken is dat lastig omdat de regelgeving voor woningtoewijzing zich daartegen verzet.

Maar de gemeente kan via de “Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek” (Wbmgp) proberen om toch in te grijpen bij de toewijzing van woningen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt het volgende over deze mogelijkheid:

De Wbmgp biedt gemeenten extra mogelijkheden om in gebieden die kampen met ernstige leefbaarheidsproblemen die op korte termijn aangepakt moeten worden met meer slagkracht te werk te gaan en de leefbaarheidsproblematiek aan te pakken. Door hier gebruik van te maken kan de instroom van ‘kansarmen’ in kwetsbare buurten worden afgeremd, wat de leefbaarheid ten goede kan komen.

SP, ROSA en GroenLinks zijn het daar niet mee eens: “Iedereen recht heeft op woonruimte” en “Gemengde wijken zijn nastrevenswaardig” volgens deze partijen.

Taalonderwijs

Deze drie partijen willen ook niet dat mensen op hun uitkering gekort worden als ze weigeren Nederlands te leren. Zij zien meer in het motiveren van mensen om Nederlands te leren en het uitbreiden van de faciliteiten om dat te doen.

De vergadering begint om 19:30 in het stadhuis en is openbaar, ook wordt het live gestreamd via internet.