Op 15 februari 1992 verscheen voor het eerst Dagblad Zaanstreek, het resultaat van een fusie tussen twee voormalige concurrenten: De Zaanlander en De Typhoon. We ‘vieren’ dus ook 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander.

De Orkaan gaat deze weken extra aandacht aan De Typhoon en De Zaanlander besteden. Vandaag vertelt Piet van Tellingen, onder meer oud-raadslid en fractievoorzitter voor het CDA en oud-hoofdredacteur van het Radio 1 Journaal- over de kranten van toen.

Echte krantenlezers missen hem nog dagelijks. De Typhoon, de krant van de Zaanstreek die in de haarvaten van de Zaanse samenleving zat.

Groot en klein nieuws, soms heel erg klein, het werd gemeld.

Ik ben geboren in Zeist, en daar hadden we slechts een wekelijks verschijnende krantje. Kappie las ik als kind altijd bij mijn Zaanse grootouders. Zij lazen de Typhoon en niet, als veel gereformeerden, het dagblad Trouw.

Toen ik van 1978 tot 1982 hoofd van de afdeling voorlichting in Zaanstad was, was de Typhoon het belangrijkste orgaan om met de Zaanse bevolking te communiceren. Maar er was toen ook nog een concurrent met minder abonnees, De Zaanlander, die vaak met een aanzienlijk kleinere redactie primeurs wegkaapte voor de voeten van De Typhoon.

Verneemstok
Ik herinner mij nog Wim Swart, de vader van Rob, die altijd met “de verneemstok” langsging om ons van de nodige achtergrondinformatie te voorzien. De redactie was zo groot dat hij de tijd kreeg puntige analyses en commentaren te schrijven, kritisch, maar het bracht de politiek dichter bij de burger. En Ger van Dongen, die altijd zorgde voor nieuws van bedrijven. Alle Zaanse sportclubs werden kritisch gevolgd door een grote sportredactie.

Maar vrienden, het is nostalgie. Er was geen internet, er waren nog echt Zaanse bedrijven, de politiek was overzichtelijk, de binding van bewoners met de streek is nu veel minder. Alles wat zich als autoriteit voordoet, in politiek, bedrijfsleven en verenigingen verdient een kritisch volgen zodat de waarheid niet wordt verdonkeremaand.

Dat gebeurt nu ook nog wel, maar met een veel kleinere club, ook omdat er veel minder abonnees zijn. Dat laatste vergeten wij weleens, in de soms al te gemakkelijke kritiek op de opvolger van De Typhoon, het Dagblad Zaanstreek. Het is allemaal anders, minder gemakkelijk, maar van geschiedenis kunnen wij leren: een goede regionale krant maakt het functioneren van de plaatselijke democratie sterker, en versterkt het cement in een samenleving.

De geest van De Typhoon moet levend blijven!

Piet van Tellingen

Eerder verscheen:

(foto boven van Gemeentearchief Zaanstad, Typhoon-gebouw eind jaren tachtig.)