Sinds een paar weken kan je overal in Zaanstad trouwen. De hele gemeente is huis der gemeente: niet alleen trouwen met wie je wilt maar ook waar je wilt.

Maar, zo vroeg Orkaan-redacteur Jaap de Jong zich af, waar kan je eigenlijk scheiden? Moet daar ook geen eigentijdse oplossing voor komen?

Hij ontwikkelde daartoe niet alleen het concept ‘scheidingshuis’ en nomineerde alvast voormalig café De Roemer in Krommenie (een “prima plek voor een scheidingsceremonie”) en station Zaandam (“een passende plek voor ontspoorde huwelijken”) voor deze eervolle functie.

Door Jaap de Jong

Zaanstad is nu een grote trouwlocatie. Zaans wit zou weleens even populair kunnen worden als Zaans groen. Nu de realiteit. In Zaanstad eindigt de helft van de huwelijken in een scheiding (landelijk 39%). Het zou de gemeente sieren om ook voor de scheidingsgevallen passende locaties aan te wijzen.

Natuurlijk zijn ze er volop in Zaanstad, maar je moet ze weten te vinden. Gebouwen of plekken die goed passen bij het – trieste, woedende, gelukkige – moment van het ontvlechten van de echtverbintenis. De Orkaan doet twee suggesties en roept Zaankanters op om met ideeën te komen: wat is een mooie plek om het ‘uit’ te maken?

Sneuvelcafé De Roemer

Het voormalige café De Roemer in Krommenie is het ultieme sneuvelcafé, want het is zelf als horecagelegenheid gesneuveld. Van het levenswerk van Frits en Diny Diederichs resteert een monument voor mooi verval. Een gebouw vol dromen en illusies. Van jochies die alle verhalen geloofden over de balletmeisjes die in het bovenzaaltje oefenden. Van de stoet pop- en rockbands die hier optraden toen het café in het weekend een dancing werd. Met muzikanten die zich de Beatles of de Rolling Stones waanden en Engels zongen met een Zaans accent. Waar de klanten beneden hun hart vasthielden als het plafond door de drukte begon door te buigen.

De plek waar kersverse bruidsparen recipieerden en echtparen er de moed in hielden en hun koperen, zilveren of gouden huwelijk vierden. Het café annex dancing werd een snoepwinkel van Vegt, een damesmodezaak en een wereldwinkel. En wacht nu op een goed idee van architect Hooijschuur die weet wat er zou moeten gebeuren met het centrum van Krommenie.

Station Zaandam

Station Zaandam is een passende plek voor ontspoorde huwelijken, waarin de liefde tot op de draad versleten is en een altijd gure wind de herinnering aan de mooie jaren heeft verdreven. Je rent niet meer om de trein te halen, want je komt toch altijd op het verkeerde perron uit. Met partners die zich niet meer bekommeren om hoe ze uitzien. Waar is dat nodig voor? Die zo met zichzelf bezig zijn dat zij maling hebben aan wat de buitenwereld van hen denkt. Lawaaiig door ruzies over het eigen gelijk die onverschillig worden uitgevochten en door alle muren en ramen heen gaan. Met een vriendelijk gezicht de mooie schijn ophouden, hebben ze opgegeven. De rotte plek komt toch altijd door de schil heen.

In de film ‘Brief Encounter’ was een Engelse station de verbindende schakel tussen een man en een vrouw die uitgekeken waren op hun huwelijk en bij het spoor een nieuwe liefde ontdekten. De geliefden keren uiteindelijk terug naar hun partner en kinderen. In 1945 was een happy end nog onvermijdelijk.

Foto De Roemer is van Jaap de Jong, foto van de stationstrap (een huwelijksreportage heeft vaak een trap-scene, waarom een scheiding niet?) is van De Orkaan.