Er zijn mensen die denken dat Pasen bedacht is door de EO, samen met de KRO en NCRV, zodat ze elk jaar een musical op kunnen voeren met Danny de Munk, Frans Bauer of Roel van Velzen in de hoofdrol.

De Orkaan – een nazaat van het voormalig Roomsch Katholieke verzetsblad De Typhoon – weet wel beter. Wij gaan dan ook niet #ikloopmee Twitteren. Weten die Twitteraars wel waar ze in meelopen?

Vorige week versloeg De Orkaan de Zaanse Passion en dat hebben we geweten. In het verhaal was sprake van “een wrede kruisiging” en “een bloeddorstige menigte”.

Een deel van de lezers was not amused, het regende opzeggingen – nou, ééntje dan: “na dit stukje ben ik wel klaar met de orkaan”. De commentaren waren niet mis: “erg cynisch”, “ik mis respect in jullie bericht”, en de ergste: “lees morgen liever het NHdagblad”.

Wat is dat eigenlijk voor een wandeltocht, die passie? Wij pakten onze Statenbijbel en sloegen Lukas 23 er op na. Voor de niet al te bijbelvaste lezertjes hebben we het even naar modern Zaans omgezet:

Een menigte mensen bracht Jezus naar Pilatus, “hij noemt zichzelf Christus Koning” schreeuwden ze. Ook de priesters beschuldigden hem, terwijl Koning Herodes de spot met hem dreef. Pilatus zei: “volgens mij heeft hij niks gedaan, maar ik zal wel een flinke aframmeling geven en daarna is hij vrij om te gaan en staan waar hij wil.” Maar de menigte riep: “spijker hem aan het kruis”. Hoe Pilatus ook soebatte, het maakte niks uit, het volk bleef roepen dat het Jezus wilde kruisigen. Zelfs toen Jezus aan het kruis hing werd hij nog uitgescholden door het volk: “Als je echt de Uitverkorene Gods bent, verlos je zelf dan maar!” Toen Jezus dood was ging de menigte vrolijk naar huis.

Mattheüs heeft bijna hetzelfde verhaal, maar daar wordt Jezus ook nog afgeranseld, van een doornenkroon voorzien en bespuugd. In het evangelie van Johannes worden Jezus nog enkele kinnebakslagen toegediend.

Feest van Verbinding? In zo’n optocht lopen wij dus niet mee.

Dat kruisigen was op ‘Goede’ vrijdag, zaterdag gebeurde er volgens de Bijbel niet zoveel, misschien deden de mensen 2000 jaar geleden ook al boodschappen op die dag, maar toen ze op Paaszondag bij Jezus’ graf langskwamen, was het leeg! Dat lijkt ons inderdaad een feestje waard.

Tweede Paasdag heeft geen religieuze betekenis, het is uitgevonden door IKEA.