Gisteravond was Songül Mutluer de hoofdpersoon in Smakelijke Verhalen op NPO2.
De serie van zes afleveringen gaat over immigranten en eten: de smaak van heimwee en de geur van verlangen aldus de commentaarstem bij de tv-uitzending.
De voormalige fractievoorzitter van de PvdA in Zaanstad maakte met haar moeder onder andere zelfgemaakte sarma’s, een origineel Turks gerecht.
Hier kan de hele uitzending nog eens bekeken worden. Hieronder een beeld uit de film: Sungül met haar vijf zussen en haar broer.
Voor De Orkaan schreef ze het recept op zodat wij (en de lezers) het kunnen na-koken.
Sarma voor acht personen, bereidingstijd 90 min
Ingrediënten:
- halve eetlepel Turkse peper puree (salca)
- 100 gram gehakt
- 1 theelepel rode peper
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 glas rijst
- 40 druivenbladeren
- 2 eetlepels zonnebloemolie (voor op de sarma zelf)
- 1 beker gekookt water (voor op de sarma zelf)
Bereiding van het gehakt:
- Doe het gehakt in een kom.
- Voeg de rode peper, zwarte peper en het zout in de kom bij het gehakt.
- Doe de rijst daarna in de kom.
- Meng met je handen alles tot één geheel.
Bereiding van de sarma zelf:
- Was de druivenbladeren en laat het 5 minuten in warm water staan zodat het makkelijker is om mee te werken. (Als ze uit de winkel komen, laat de druivenbladeren ongeveer een half uur in warm water staan. Dit doe je zodat het zout eruit gaat.)
- Pak een druivenblad. Doe een beetje gehakt op de onderkant van het blad.
- Rol het onderste stukje van de blad over het gehakt heen.
- Sluit de uiteindes naar binnen toe. Rol het geheel helemaal naar de bovenkant toe.
- Nu hoor je een vingervormige Sarma te hebben.
- Doe alle Sarma’s in een pan. Doe de zonnebloemolie over de Sarma’s heen.
- Voeg ook het water bij de Sarma’s.
- Laat de Sarma’s zo staan totdat het water begint te koken. Als het begint te koken, doe je het vuurpitje omlaag en laat je de sarma’s 45 minuten staan.