Net kochten wij een paardenworst bij Slagerij Raa in Wormerveer.

Hij was nog warm en kon niet in het zakje bij de andere vleeswaren of in het zakje van de slaatjes. Verontschuldigend vroeg de slager of we wilden betalen voor een plastic draagtasje. Vijf cent.

 Nu hebben wij daar niet zo heel veel moeite mee, maar een mede-klant zei ‘principieel tegen’ betalen te zijn. Hij raadde de slager aan over te stappen op papier.

Vanaf 1 januari 2016 zijn gratis plastic tassen niet meer toegestaan. De Europese Unie heeft alle lidstaten verplicht het gebruik van plastic tassen te verminderen en dit is de Nederlandse manier om te laten zien dat we daaraan meewerken.

Is deze maatregel effectief?

De Rubriek Orkaan-opinie bevat bijdragen van lezers van De Orkaan.

foto fred bijgesnedenFred Henneke, de eigenaar van Zito Teer, een Zaanse groothandel in verpakkingsmaterialen, plaatst kanttekeningen.

Als Zaanse groothandel in verpakkingsmaterialen vinden wij het belangrijk onze zienswijze op de nieuwe wetgeving aangaande plastic tasjes te delen met de Zaanse burgers. Om te informeren en om misverstanden uit de weg te ruimen.

Europees gemiddelde
Het wetsvoorstel is ingediend om het zogenaamde zwerfafval op straat en in zee te verminderen: de plastic soep. Er wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruik van 170 plastic tassen per persoon. Dit getal echter is een Europees gemiddelde en het geldt niet voor Nederland. Hier ligt dat getal namelijk veel lager: 71 stuks.

Jute en katoen
Een rapport, opgesteld door TNO, wordt geheel voorbij gelopen. Dit onderzoek uit 2015 laat zien dat tassen gemaakt van jute en katoen het meest milieubelastend zijn. Er is veel water nodig bij het productieproces en er worden chemicaliën toegevoegd.

Papier
Ook nemen papieren tassen veel meer ruimte in dan plastic tasjes. Daardoor is er veel meer vervoer nodig om deze van A naar B te krijgen. Ter illustratie: een pallet met papieren draagtassen bevat ongeveer 7.000 stuks tassen, van plastic tasjes kunnen er op dezelfde pallet vaak wel 100.000 stuks. Om nog maar niet te spreken over de vele malen hogere prijs van een papieren tas. Desondanks is er besloten te kiezen voor een verbod op de plastic tasjes.

Vaag
Wat moet een ondernemer dan vragen voor zijn tasje? Dat wordt door het Rijk geheel bij de winkelier neergelegd. De wet is snel ingevoerd, maar daarna laten ze de ondernemer zwemmen (tussen de plastic soep). En dan de handhaving. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zou de handhaving gaan uitvoeren, maar de VVD heeft via een motie bewerkstelligd dat “er coulant met de regeling omgegaan zal worden”. “Coulant” klinkt als “willekeur”.

tas 1

Flinterdun en averechts?
De bewijslast wordt geheel bij de ondernemer neergelegd, deze moet een btw bon tonen van de verkochte tassen ‘ten straffe van een “economisch delict” met de bijbehorende sanctie van € 220,-.’ En dan hebben we het nog niet over de uitzonderingsposities…

Tasjes die nodig zijn om etenswaren te beschermen tegen vervuiling of besmetting, zoals onverpakte groente vormen zo’n uitzondering. Of tasjes voor etenswaren die kunnen “lekken”, zoals rauwe vis of vlees in niet gesloten verpakkingen. Maar deze tasjes zijn alleen gratis toegestaan als zij flinterdun zijn (0.0015mm). Probleem is dat deze vaak te dun zijn voor twee dozen aardbeien of anderhalve kilo appels. De consument zal in dat geval twee tasjes gaan gebruiken om verspilling door een kapotte tas te voorkomen: een averechts en ongewenst effect.

Verantwoordelijkheid
Een terugloop in het aantal tasjes, ook in het Zaanse, vinden wij al groothandel ook een goede zaak. Want afval blijft afval. Of het nu een plastic of papieren tasje is, een blikje of een geleegde asbak: het hoort niet in het milieu. Zowel fabrikanten als groothandelaren nemen hun verantwoording en bieden al sinds jaar en dag alternatieven aan. Al vinden wij het plastic tasje het beste alternatief.

Als iedereen Zaandammer deze tasjes netjes recycled bij de rest van het plastic, dan kunnen we met zijn allen gebruik blijven maken van dit uitstekende, milieuvriendelijke alternatief voor de papieren, jute en katoenen draagtas.

plastic tas 2