John de Mol, nu al grootaandeelhouder van de Telegraaf Mediagroep (TMG) heeft een bod op de aandelen van het bedrijf uitgebracht dat hoger is dan dat van de Belgische uitgever Mediahuis.

Daarmee is de strijd rond het bedrijf in volle hevigheid uitgebroken en staan twee grootaandeelhouders, De Mol (Talpa) en Van Puijenbroek (VP Exploitatie), recht tegenover elkaar.

Voor de kranten van het concern, waaronder het Noordhollands Dagblad (met editie Dagblad Zaanstreek) en de journalisten die bij die kranten werken is dat slecht nieuws.

Prijsopdrijvend effect

Ten eerste heeft het een prijsopdrijvend effect. De beurskoers van TMG is nu al hoger dan het bod van Mediahuis, waardoor de Belgen hun bod zullen moeten verhogen. Ze hadden al toezeggingen van Delta Lloyd (7,3% van de aandelen) en Navitas (familie Zeeman, 6,7%).

Maar of dat zo blijft na het (hogere) bod van Talpa is de vraag. Als TMG te duur wordt, kunnen de Belgen er vanaf zien. En dat terwijl de kranten en hun journalisten snakken naar een echte krantenuitgever als baas.

Vijandige aandeelhouder

Ten tweede zou als het bod van Mediahuis toch lukken, de nieuwe eigenaar opgescheept zitten met een vijandige aandeelhouder die ruim 18 procent van de aandelen heeft. Het bedrijf kan dan niet van de beurs gehaald worden en De Mol kan alles frustreren wat de Belgen voorstellen.

John de Mol is iemand die slecht tegen z’n verlies kan, na zeperds bij Sport7 en tv-zender Talpa heeft hij geen zin in nieuw gezichtsverlies.

Zo’n situatie zou de Belgen ook wel eens te denken kunnen geven: willen we dat wel?

Rampscenario

Het echte rampscenario is als De Mol de macht krijgt bij TMG. In feite heeft hij namelijk al jaren de touwtjes in handen bij TMG, CEO Van der Snoek is zijn man, stroman Frank Botman handelde in opdracht van De Mol.

Maar in afgelopen jaren heeft dat bewind geen enkel succes opgeleverd. Er was geen samenhangend beleid, er was zelfs helemaal geen beleid, afgezien van bezuinigingen, afstoten van drukkerijen en de verkoop van gebouwen.

De Mol heeft nooit enige interesse in journalistiek gehad, zijn specialismes zijn talentenjachten en ‘reality’-series. Zijn enige poging was NSE (Nieuws, Sport, Entertainment) bij Talpa, het programma werd na acht maanden gestaakt.

Ultimatum

TMG wil 45 van de 185 banen op de redactie wegbezuinigen. Journalistenvakbond NVJ had de TMG-directie tot vandaag 11.00 uur de tijd gegeven om de ontslagen op te schorten. De regionale dagbladen zouden nog altijd winst maken.

De directie is niet overstag gegaan maar heeft wel aangegeven dat het plan ter discussie staat. In overleg met de medezeggenschapsorganen kan het plan tussen de 0 en 100 procent worden aangepast. Dat meldt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ.

Hoofdredacteur onder druk

Hoofdredacteur Arjan Paans van de regionale kranten staat onder druk volgens Villamedia. De chefs klagen over Paans:

“Wij moeten helaas concluderen dat het vertrouwen allesbehalve is hersteld. We zullen deze stand van zaken voorleggen aan de redactieraad en de komende plenaire redactievergadering.

Jij hebt geen enkele beweging gemaakt richting de redactie. Jij blijft het redactionele/journalistieke plan, de voorgenomen fte-reductie van 45 én het huisvestingsplan verdedigen.”