www.joodsmonumentzaanstreek.nl is ingrijpend vernieuwd. De website is van uiterlijk veranderd en heeft ook veel inhoudelijke aanvullingen gekregen.

In de Zaanstreek woonden volgens de nazi’s begin 1942 314 joden. Van hen zouden er 184 de oorlog niet overleven.

Op het online Monument is informatie te vinden over alle joodse inwoners van de negen voormalige Zaanse gemeenten in de Tweede Wereldoorlog en van de joodse onderduikers in de Zaanstreek.

Onderduikers
Rond de tijd dat de joodse inwoners de Zaanstreek moesten verlaten, kwamen de eerste onderduikers deze kant op. Onbekend is hoeveel van hen hier in totaal verbleven, maar de onderzoekers van het Joods Monument Zaanstreek hebben inmiddels de identiteit achterhaald van ruim vierhonderd mensen die voor korte of lange tijd een relatief veilige schuilplaats vonden in de Zaanstreek. De meesten van hen maakten de bevrijding mee.

Karel-Fonteijn-met-zijn-ouders
Karel Fonteijn met zijn ouders, 28-8-1939 (collectie Henk Krigee)

Veel van deze 700 mensen hebben ook daadwerkelijk een gezicht gekregen, via opgespoorde en/of ter beschikking gestelde foto’s op de website.

Daarnaast is op het digitale monument veel extra informatie te vinden over hun omstandigheden rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Koninklijke Bibliotheek
De website is uniek in Nederland. In geen enkele andere gemeente is de gecombineerde digitale geschiedschrijving over inwoners, vluchtelingen en hun helpers zo uitgebreid vastgelegd. De Koninklijke Bibliotheek heeft het Joodsmonumentzaanstreek.nl daarom opgeslagen als digitaal erfgoed.

Salo-Muller-en-zijn-ouders
Salo Muller en zijn ouders (collectie www.ntr.nl)

 

De komende tijd zullen er met grote regelmaat gegevens aan de site worden toegevoegd. Op de website en het daaraan gekoppelde twitteraccount is nu in één oogopslag te zien welke nieuwe informatie is verwerkt.

Om de toekomst van dit initiatief te waarborgen is begin 2016 een stichting geformeerd. De ingrijpende vernieuwing van de site werd mogelijk dankzij een aantal fondsen en de inzet van een groep vrijwilligers.

Annie-en-Jan-Zaaijer-met-hun-kinderen-rond-1940-collectie-Ron-1-1030x694
Annie en Jan Zaaijer met hun kinderen, rond 1940 (collectie Ron Zaaijer)

Op het online monument is een speciale pagina ingericht voor de Zaankanters die de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding kregen (Rechtvaardigen onder de Volkeren).

De foto’s komen van de website, klik op één van de foto’s voor het verhaal achter de mensen die er op zijn afgebeeld.

Irma-Flora-Hertha-Paula-Grethel-en-Ruth-Speier-in-Fritzlar-rond-1920
Irma, Flora, Hertha, Paula, Grethel en Ruth Speier in Fritzlar, rond 1920 (bron: P. Lohmann-Jewish fellow citizens at Fritzlar)

Op de foto linksboven staat staan Lies, Harrie, Eef, Linaen Sjaak de Jong van de Goudastraat in Wormerveer.