Vanaf volgende week kunnen voetbalclubs de rubberkorrels die op hun kunstgrasvelden liggen gratis laten testen door de autobandenbranche die oude banden laat verwerken tot de vulling van kunstgrasvelden.

Op de website www.sbrcheck.nu kan een club checken of de omstreden korrel ook op hun velden is gebruikt. Bij twijfel kunnen zijn de korrelsamenstelling kosteloos laten checken.

De branche houdt vol dat de korrels ongevaarlijk zijn. Enkele Zaanse clubs hebben echter al voorzorgsmaatregelen genomen.

Sporting Krommenie en Zaandijk

Bij Sporting Krommenie en Zaandijk zijn maatregelen genomen om keepers en de jongste jeugd zo veel mogelijk op echt gras te laten trainen en spelen.

Bij andere Zaanse voetbalclubs die over een kunstgrasveld beschikken, wordt doorgespeeld en getraind op kunstgras.

Het nieuwe onderzoek dat door het RIVM zal worden verricht, is voor het eind van het jaar beschikbaar. Het onderzoek behelst een uitgebreid literatuuronderzoek en een test van de vulling van een aantal kunstgrasvelden in Nederland.

De uitzending van Zembla heeft veel onrust opgeleverd. In het programma werd duidelijk dat het onderzoek waarmee aangetoond zou zijn dat er geen gevaar in de rubberkorrel-vullings schuilde, onvoldoende was.

Keepers en kleintjes

Bij Sporting Krommenie is ervoor gekozen om “de kleintjes en keepers zoveel als mogelijk op gras te laten trainen”. Ook wil de de jeugd zoveel mogelijk op gras laten spelen, maar

wij zijn een grote club met veel jeugdleden, en de velden zullen waarschijnlijk na een aantal weken door het intensieve gebruik slechter worden.

Bij Zaandijk zijn alle trainingen van keepers voortaan op een (echt) grasveld. Ook de jongste jeugd zal “zoveel als mogelijk” op grasvelden trainen en spelen.

Zaandijk is in gesprek met de Gemeente Zaanstad die eigenaar is van het veld, en dringt aan op sneller onderzoek door de KNVB en RIVM. Keepers die op het kunstgras een wedstrijd spelen wordt geadviseerd beschermende kleding te dragen terwijl alle spelers wordt geadviseerd om direct na de training of wedstrijd helemaal te douchen en hierna schone kleding aan te trekken.

Prut onder je schoenen

Bij VV Jisp heeft men van de nood (geen kunstgras) een deugd gemaakt: “Wees verstandig, speel op natuurgras! WORDT LID VAN VV JISP!” staat er in koeienletters op de website.

Bij Saenden – ook een vereniging zonder kunstgras – wordt een voetbaldag georganiseerd, “op echt gras” voegen de Wormerveerders er aan toe.

Als een van de weinige clubs in de Zaanstreek spelen wij op écht gras, gewoon prut onder je schoenen en groene vlekken op je shirt van het gras. Ja, het wordt soms afgelast bij vies en nat weer, so what?

De meeste Zaanse verenigingen wachten af. Zilvermeeuwen, Westzaan, Assendelft, KFC, RZC en Fortuna delen op hun website het bericht van Zaanstad van 6 oktober waarin aangekondigd wordt op kunstgras te blijven spelen tot er nieuw onderzoek beschikbaar is. In Wormerland (WSV, Knollendam) wordt ook het nieuwe onderzoek afgewacht.

Alternatieven

Een nieuw kunstgrasveld kost gemiddeld tussen de € 300.000 en 400.000. De prijs van een veld met korrels van kokos of kurk ligt 15.000 hoger dan een veld met rubberkorrels. TPE (kunststof) is nog duurder.

Hockeyvelden zijn niet met rubber korrels gevuld, daar wordt water en zand gebruikt. Vrijwel alle korfbalverenigingen spelen op kunstgras gevuld met zand, “de velden van KZ / Hiltex zijn ingestrooid met zand” meldt KZ.

Bij het RIVM worden de meest gestelde vragen beantwoord.