Minder dan 30% van Poelenburgers is Nederlands. Ruim een derde van de inwoners is Turks. Daarnaast wonen er relatief veel Marokkanen en ‘overige niet-westerse allochtonen’ in de wijk.
In Zaanstad is Poelenburg een buitenbeentje. Nergens is de bevolkingsopbouw zo scheef. Alleen Peldersveld-Hoornseveld komt een beetje in de buurt.
Sinds september is Poelenburg een begrip geworden. Niet alleen in Zaanstad, maar in heel Nederland. Dankzij die aandacht heeft Zaanstad een actieplan voor de buurt gelanceerd. Zwaartepunt in de analyse is de opmerkelijk bevolkingsopbouw van de wijk, met veel nationaliteiten, vooral veel Turken, en ook steeds minder autochtone Nederlanders.
Hoe zit dat eigenlijk met Poelenburg: wie wonen er, hoe is dat vergeleken met andere wijken in Zaanstad en hoe heeft zich de bevolking in de laatste jaren ontwikkeld?
Hoe ontwikkelde Zaanstad zich sinds 2006?
De bevolking groeide van 140.000 naar ruim 150.000 (+ 9%) maar het aantal Nederlanders bleef bijna gelijk, rond de 107.000. Omdat de totale bevolking groeide daalde hun aandeel van 76 naar 70 %.
Alle andere bevolkingsgroepen stegen: Turken (+13%), Marokkanen (+117%), Surinamers (+34%), overige niet-westerse allochtonen (+70%) en westerse allochtonen (+26%).
En hoe ging dat in Poelenburg?
Ook Poelenburg groeide, wat bijzonder is voor een wijk zonder nieuwbouw. Minder Nederlanders (-16%) maar ook minder Turken (-1%). Turken vormen nu wel de grootste bevolkingsgroep: 34% in 2016. Nederlanders komen met 29% op de tweede plaats.
De grootste verandering zit bij de overige bevolkingsgroepen. Er kwamen vooral veel Marokkanen (+129%), Antillianen en ‘overige’ allochtonen bij. De laatste groep omvat in 2016 bijna een kwart (23%) van de huidige bevolking.
En dit zijn de cijfers voor ‘heel’ Poelenburg, dus inclusief de ‘Goudkust’ en de andere ‘witte’ plekken. Het zijn ook de ‘officiële’ cijfers. De illegale onderhuur zit niet in de cijfers.
En de andere wijken?
Poelenburg is bijzonder. Maar geldt dat niet ook voor andere wijken? Nee. Poelenburg is echt een buitenbeentje. Nergens is het percentage Nederlanders zo laag. Alleen in Peldersveld-Hoornseveld ligt het ook onder de 50%.
Nergens is het aandeel Turken zo hoog, alleen Peldersveld-Hoornseveld komt met 26% in de buurt. Hetzelfde geldt voor Marokkanen (gemiddeld 2% maar 7% in Poelenburg).
Dat is toch bij velen bekend. Had het laatst nog met vriend over niet-Zaankanter ver weg. Wij hadden het over het afgelopen jaar en de treiter vlogger. Zelfs hij wist dat Poelenburg een Turks getto is. En wat is daar eigenlijk mis mee?? Laat ze maar bij elkaar wonen dan blijven er nog genoeg andere Nederlandse wijken over.
Wat is er nieuw aan dit bericht? Sinds ik mij kan herinneren is Poelenburg in handen van de 'Nieuwe Nederlander'. Als ik mij zelfs niet vergis is Poelenburg jarenlang de wijk geweest waar de Turkse gemeenschap het grootste van Nederland is.
Ik vraag me af wat er mis is met een hoge concentratie turken in een bepaalde wijk? (alhoewel turken, ik denk dat 3/4 of meer hier geboren is + ondanks dat sommige "nederturken" dat beweren)
Ook ben ik wel benieuwd of er in poelenburg in de toekomst straatnaambordjes met turkse tekst verschijnen(naast het nederlands), in amsterdam zijn ze bv maar wat trots op hun chinezen rond de zeedijk en daar zijn de straatnaambordjes in het nederlands en in het chinees
Ik zou het wel leuk vinden als er bordjes komen met bv wachterstraat/beçkisokak en dat bv de bloemkorf çiçekkovan gaat heten :)
Verder vind ik de kop van het artikel misleidend, turkse nederlanders, of nederlandse turken, of hoe je ze ook noemt, zijn gewoon nederlanders....
(geld ook voor nedermarokkanen, antilliaanse nederlanders enz)
Of wordt dat nederlander zijn(30%) bepaald door een witte huid, blond haar en blauwe ogen?
(wat ook een illusie is...)
Als trotse Antilliaanse val ik toch over de indeling. Een Antilliaan is een nederlander. Snap niet waarom er een apart hokje daarvoor moet zijn.
Dan zou er ook een hokje moeten voor de Friese nederlander, Limburgse nederlander enz.
Het zegt heel wat als je naar deze indeling kijkt. Ik ben trots op mijn roots maar begin het onderhand gehad te hebben met de wisselvalligheid van mijn Antilliaanscgap. Als een Antilliaan goed presteert op hoog niveau dan telt hij mee als nederlander en anders zijn we opeens geen Nederlander meer. Ik zeg maak voor eens en voor altijd een keuze.
Dat hokje noemen wij Friesland, Friezen discrimineren zich zelf.
Zou leuk zijn als de nederlanse Turken of Turkse Nederlanders hoe je ze ook wilt noemen nog beter integreerde. Voer taal ...Nederlands gingen voeren.
U bedoelt 'Nederlandse', 'integreerden' en 'voertaal'?
Hilarisch. Ria levert commentaar op het Nederlands van onze Turkse Nederlanders en maakt zelf 4 taalfouten in twee regels tekst. Een beetje introspectie kan geen kwaad ;-)
Tja, nogmaals, het zijn de aanduidingen die de gemeente Zaanstad daaraan geeft. Dat de onevenwichtige bevolkingssamenstelling een 'probleem' is, wordt door een grote meerderheid van de gemeenteraad gedeeld. En het plan om daar wat aan te doen is in feite de aanleiding voor dit artikel.
Sorry als ik mijn pijlen op jullie richt in mijn commentaar, dat is niet mijn bedoeling
Laat ik het anders zeggen, ik denk dat er iets behoorlijk mis is met de huidige politiek als ze nog steeds in zulke hokjes denken
Ik denk dat het juist waardevol en nodig kan zijn voor bestuurders en statistici om hokjes te gebruiken, omdat bestuurders nou eenmaal aan knoppen draaien die invloed hebben op (grote) groepen en het niet altijd zin heeft om beleid op indivuen af te stemmen.
Dat je in meer een-op-eensituaties niet in hokjes zou moeten denken is natuurlijk duidelijk, statistieken van een groep kun je nooit een-op-een toepassen op een individueel persoon, het beste is natuurlijk om iedereen blanco te benaderen, zonder dat statistieken dat beïnvloeden. Niet elke blanke is voetbalhooligan, niet elke Turk treitervlogger.
Als er een "parallele" samenleving ontstaat dan ontstaan er toch ook vanzelf de hokjes?
Dit stukje is wat mij betreft wat kort door de bocht. De website van gemeente Zaanstad spreekt over etniciteit. Hier wordt gesproken over bevolkingsgroepen. Als ik even Google komt ik er op uit dat etniciteit 'een sociaal-culturele identiteit, die een bepaalde groep mensen of een aantal bevolkingsgroepen verbindt' is. Niet één op één over te nemen dus. Etnische Turken kunnen bijvoorbeeld Nederlands geboren zijn en behoren tot een andere bevolkingsgroep. Deze verduidelijking mis ik hier.
De omschrijvingen "Turken", "niet-westerse allochtonen" etc. om etniciteit aan te duiden, komen van de website van de gemeente Zaanstad: https://zaanstad.incijfers.nl
Als we dat anders gaan noemen verandert dat niet zoveel aan de situatie. Dit artikel gaat in op de plannen voor Poelenburg van de gemeente. De gemeente ziet het gevaar van een “parallelle samenleving met Turks als voertaal” en constateert dat “in de hoog- en middelhoogbouw het gemakkelijker is in het Turks boodschappen te doen dan in het Nederlands.” Er is een “te hoge concentratie van mensen van Turkse herkomst” (dit wordt expliciet gezegd door mensen van Turkse herkomst zelf) waarbij er ook veel spanningen zijn tussen Turkse groepen. (zie http://deorkaan.nl/poelenburg-meer-diversiteit-minder-criminaliteit/)
De vraag die wij ons stelden was hoe dat er precies uitziet, hoe het zich ontwikkeld heeft en wat het verschil met andere wijken is.
De gemeente heeft plannen voor Poelenburg, als we hier de cijfers publiceren kunnen over een aantal jaren controleren of die plannen gelukt zijn.
Bovendien tonen de cijfers aan dat de gemeente het onder haar neus heeft zien gebeuren, een verrassing kan het niet zijn.
Zonder het vervelend te bedoelen, is dit niet waar mijn reactie over gaat. De cijfers kan ik zelf ook terugvinden en een bronvermelding staat er dan ook netjes bij. De term bevolkingsgroepen in het stukje is echter, voor zover ik kan zien, niet van de gemeemtesite overgenomen en maakt het m.i. niet helemaal juist. Het anders noemen veranderd inderdaad niet de situatie, maar wellicht wel de interpretatie van dit stukje...