Aan de Uitweg in Krommenie wordt een opvallend en opmerkelijk huis gebouwd.

Het is grotendeels opgetrokken uit hout; op de fundering en gemetselde buitengevel na. Er is in totaal vijftig ‘kuub’ hout in verwerkt.

Het huis lijkt als twee druppels water op de schuur en de hooiberg die hier stonden.

Die gelijkenis tussen wat er komt en wat er was, in uiterlijk en afmetingen, gaf de doorslag om een bouwvergunning te verlenen voor een nieuw huis in een gebied met een agrarische bestemming. Is die plek ook de reden geweest om voor hout te kiezen? Ja, het draagt bij aan de authenticiteit van de woning, zegt Barry de Jong, die tien jaar geleden het in houtbouw gespecialiseerde bedrijf ‘Hout en Huis in Stijl’ oprichtte.

“Hout is mooi en karakteristiek en heeft een warme uitstraling. Het is duurzaam en er ontstaat een gezonde leefomgeving. Hout is puur natuur. Stenen en cement zijn ook natuurproducten, maar aan de fabricage komen toch chemische middelen en reacties te pas. Bij deze constructie is geen druppel lijm gebruikt. Alle onderdelen zijn met elkaar verbonden door middel van zwaluwstaart- en pen-en-gatverbindingen. We hebben alleen hier en daar geschroefd als extra zekerheid.”

Mooi en karakteristiek
Een houten huis is toch duur in bouw en onderhoud?

“Absoluut niet. Het is meestal het eerste waar mensen naar vragen. Het is niet duurder dan een vergelijkbaar huis in steen. We kunnen juist heel goed concurreren met de traditionele bouw Al het hout dat we gebruiken (van Douglas dennen) is duurzaam en niet gevoelig voor slijtage. De zwarte geveldelen zijn extra verduurzaamd, zodat je die alleen maar een keer hoeft te schilderen. Niet omdat het nodig is, maar omdat de kleur in de loop der tijd wat doffer wordt.”

Boom erin, balk eruit
Tien jaar geleden bouw Barry de Jong zijn eerste huis, de reconstructie van een oude boerderij in West-Graftdijk die niet meer te renoveren was door de slechte staat waarin het verkeerde. Inmiddels heeft hij zo’n vijftien verschillende houten huizen gebouwd, naast schuren en veranda’s. De woning in Krommenie voor de familie Beudeker wordt op dezelfde manier gemaakt als die eerste boerderij.

Barry de Jong werkt het ontwerp uit in gedetailleerde constructietekeningen. Die gaan naar een gespecialiseerd bedrijf in Duitsland dat met een computer een 3D ontwerp maakt. Met die informatie wordt productie van alle houten onderdelen gestuurd. De computer neemt het ambachtelijke vakwerk over: er gaat een boomstam in en er komt een balk uit, inclusief alle verbindingen. En als er onverhoopt iets niet klopt in de maatvoering dan geeft de computer rood licht.

Alle onderdelen worden als bouwpakketten afgeleverd in de volgorde van de bouw. Verder is een kwestie van genummerde onderdelen bij elkaar zoeken, samenvoegen en afwerken. Het huis ontstaat als een grote Ikea-kast.

“In al die jaren dat ik samenwerk met deze Duitse partner hebben we nooit problemen gehad. Alles past altijd. Een tikkie met de hamer is genoeg. Wat wij vragen, is maar een fractie van wat ze in Duitsland allemaal kunnen als het om houtbouw gaat.”

Het huis bestaat uit een begane grond, een verdieping en een zolder.

“Voor mij is de keuze voor houtbouw vanzelfsprekend. Ik ben opgegroeid in de bouw. Van jongs af aan ben ik bezig geweest met klussen in de bouw. Totdat een vriend mij vroeg om hem te helpen bij het bouwen van een huis in Duitsland. Die kennismaking is mij goed bevallen. Dit werk stelt wel hoge eisen aan het vakmanschap. Je hebt vooral goede timmerlieden nodig. Die zijn schaars, maar wij hebben ze.”

Hieronder een filmpje gemaakt door Lightflight. De foto linksboven is hier een screenshot uit

Een bijdrage van Jaap de Jong