Regeren is vooruit zien zeggen wij altijd bij De Orkaan. Daarom houden we ons alvast een beetje bezig met de komende kerst.

De kerstster om precies te zijn. 36 jaar geleden verrees hij voor het eerst hoog boven Zaandam. Op 69 meter hoogte, op het dak van de Albert Heijn toren (tegenwoordig Saentoren), hadden ze met vijf man sterk de ster met een diameter van 3.40m de lucht in getrokken.

Het lichtbaken dat voor sommigen iets te veel op een Davids-ster leek, werd door Albert Heijn persoonlijk gekeurd. Hij sprak met deskundigen die zeiden dat het een perfecte ster was.

Vanaf dat moment was de traditie geboren waar mensen tot in Amsterdam Noord belang aan hechtten. De toenmalige chef van de technische dienst, Lex Oudendijk, vertelt in 1988 aan het personeelsblad Flitsen dat hij al weken voor kerst vragen krijgt of de ster wel komt. Zijn antwoord is dan steevast:

“In het weekeinde voorafgaande aan de laatste volle week gaat de ster omhoog. En die blijft daar staan tot 2 januari.”

Flitsen kerstster
Knipsel uit Flitsen van 1988 Albert Heijn Erfgoed

Dat gebeurde ook, tot 2014. In dat jaar bleef het donker op de Saentoren. De ster bleef plat op het dak liggen, want door ouderdom zou het gevaarlijk zijn geworden om hem omhoog te hijsen. Wij besteedden er aandacht aan via De Orkaan en metaalbewerker Jan Willem Kaaijk (die net afscheid nam van de Vogelopvang) bood aan de ster kosteloos te repareren.

Kaaijk:

“Ik ben opgegroeid met die ster rond kerst en ik beschouw het als een icoon.”

Gelukkig is torenbeheerder Ton Vermeulen het daar mee eens:

“Sommige tradities zijn de moeite waard.”

Op donderdag 9 juni namen we samen een kijkje bij de patiënt. Helaas lijkt hij niet meer te redden. Jan Willem zal nu, samen met De Saentoren en De Orkaan zorgen voor een alternatief. Het Trias VMBO heeft al aangegeven dat de leerlingen techniek graag willen helpen. Wij verwachten een stralende kerst.

Chef technische dienst Oudendijk besluit het interview in Flitsen van 1988 met:

“En als ie eenmaal staat, krijgen we elk jaar weer telefoontjes van mensen die de ster toch zo’n enig gezicht vinden. En daar doe je het toch voor. “

Wordt vervolgd na de zomervakantie…

Raboster
Foto: Ben Rijks.

Omdat we er toch waren voor de ster-inspectie liepen we een (snel) rondje: