Zaanstad wordt duurzaam. In 2020 moeten we klaar zijn. En dat zullen we weten ook. Elke 0-punten woning, elk zonnepaneel, elke plant-e, elk zonnepanelen-fietspad en elke windmolen wordt binnengehaald alsof het Sinterklaas is.

Het laatste wapenfeit op dat gebied was de steun van de gemeente aan de MegaWindForce-windmolen van Ton Bos.

Gemeente Zaanstad heeft met het Zaanse bedrijf MegaWindForce een inspanningsovereenkomst gesloten om een geschikte locatie op Zaans grondgebied te vinden voor een proefopstelling voor een nieuwe revolutionaire windturbine.

De turbine van Bos zou “kleiner, stiller en productiever” zijn dan de thans bekende typen windmolens. D66-wethouder Dick Emmer, wethouder duurzaamheid, en Ton Bos, directeur van MegaWindForce, ondertekenden op vrijdag 13 november de inspanningsovereenkomst.

Foto-Dick-Emmer-en-Ton-Bos---MegaWindForce

Er zijn slechts twee kleine probleempjes.

I. Het provinciale windmolenbeleid

Gedeputeerde Ralph de Vries (ook D66) legde het gister nog even uit in Het Parool.

  • Voor elke nieuwe windmolen moeten er twee oude weg
  • Ze moeten minstens 600 meter van woningen afstaan
  • Als er al toestemming komt, moeten er zes molens op een rij

Dat maakt het plaatsen van nieuwe windmolens in de praktijk erg moeilijk (een laag proefmolentje zou echter wel kunnen). Een aantal Noord-Hollandse gemeenten (waaronder Zaanstad) heeft in het verleden al een protestbrief aan de provincie Noord-Hollandse geschreven. Tot dusver zonder succes.

Eigenlijk is alleen het Noordzeekanaalgebied (omdat de huizen daar verder weg staan). De Hemmes ligt op minder dan 600 meter van huizen. De Zaanse Schans – waar de fotoshoot en ondertekening plaatsvond – al helemaal niet.

II. De MegaWindForce-molens bestaan alleen op papier

De ‘claims’ van de MegaWindForce-molen zijn indrukwekkend, maar meer dan claims zijn het niet. “Het bedrijf is er in geslaagd om een nieuwe generatie windturbines zonder centrale as te ontwerpen en te patenteren.” Dat ontwerp bestaat dus alleen op papier. De claims gaan nog veel verder, de molens leveren:

“op jaarbasis 60% meer vermogen en 75% minder kapitaallasten per kilowattuur, met turbines die veel minder hoog zijn.”

En MegaWindForce

“kan binnen twee jaar een prototype bouwen die in staat is om op 25 meter hoogte net zoveel vermogen te realiseren als de huidige turbines met een hoogte van 80 meter. De betrouwbaarheid en continuïteit zijn ook vele malen groter.”

Maar

“bewezen dat zijn turbine het in de praktijk doet heeft Bos nog niet, laat staan dat hij zijn claim kan waarmaken dat hij elektriciteit produceert voor dezelfde prijs als met aardgas.”

Behalve de PR van MegaWindForce en de steun van Zaanstad is er geen enkele informatie op welke website dan ook te vinden die het revolutionaire van de uitvinding van Ton Bos ondersteunt.

En met een plekje in Zaanstad is Bos er niet, de Ingenieur meldt dat hij “financiering van enkele miljoenen” nodig had voor een proefmodel van 4 m hoog, en vervolgens een testturbine. “Als we nu beginnen, dan hebben we de turbine over drie jaar volledig gecertificeerd”.

PowerPoint-presentatie

Foto’s Windturbines van De Ingenieur; foto Ton Bos en Dick Emmer uit persbericht gemeente Zaanstad.